Postpartalna depresija

Objavljeno 04.10.2011. | Dobna skupina: 0-1

Čuvarkuća u suradnji s … Postportalna depresija javlja se kod 10 do 15 posto žena, unutar godine dana nakon poroda. Izbjegavanje dodirivanja bebe, šutnja ili monoton govor i bezizražajno lice izazivaju uznemirenost bebe i negativno utječe na razvoj privrženosti, a time na emocionalni, socijalni i kognitivni razvoj djeteta.

Postpartalna depresija javlja se kod 10 do 15 posto žena, međutim „tamne brojke“ su vjerojatno puno veće jer je ta bolest još uvijek tabu budući da je u suprotnosti s predodžbom o majčinstvu kao „najsretnijem trenutku u životu svake žene“. Javlja se u prvoj godini nakon poroda, a mnogi stručnjaci smatraju da se dijagnoza postavlja unutar 6 mjeseci od poroda. Ignoriranje ženina stanja,  izostanak pomoći i podrške okoline te stručne pomoći koja je nužna, može ostaviti trajne posljedice na dijete,  majku i čitavu obitelj.

Ignoriranje ženina stanja,  izostanak pomoći i podrške okoline te stručne pomoći koja je nužna, može ostaviti trajne posljedice na dijete,  majku i čitavu obitelj

Bebe su vrlo osjetljive na majčinu tugu, šutnju i nereagiranje na njihove pozive. Izbjegavanje dodirivanja bebe, šutnja ili monoton govor i bezizražajno lice izazivaju uznemirenost bebe i negativno utječe na razvoj privrženosti, a time na emocionalni, socijalni i kognitivni razvoj djeteta. Postpartalna depresija u početku može izgledati kao „baby blues“, ali simptomi su jače izraženi ili značajno dulje traju te onemogućuju ili uvelike otežavaju skrb majke o bebi. Mogu se javiti sljedeći simptomi: tužno, apatično raspoloženje, napadi plača, nemogućnost uživanja u životu, povlačenje od obitelji i prijatelja, gubitak apetita ili pretjerano uzimanje hrane, poremećaj spavanja, iritabilnost i ljutnja, tjeskoba, osjećaj velikog umora te nedostatak energije i motivacije (problem predstavlja ustajanje iz kreveta, osobna higijena i sl. rutinske aktivnosti), teškoće koncentracije, osjećaj beznađa i bespomoćnosti, osjećaj srama, krivnje ili neadekvatnosti, teškoće razvoja privrženosti s bebom, misli o ozljeđivanju sebe ili bebe. 

Zapamtite, postpartalna depresija nije stanje koje sami možete izliječiti, snagom volje, pozitivnim mislima i čitanjem priručnika za samopomoć. Depresija nije znak „slabosti karaktera“. Radi se o ozbiljnoj psihijatrijskoj dijagnozi i neophodna je stručna pomoć

Moguće su i glavobolje, bolovi u prsima, ubrzano lupanje srca i napadi panike. Neke majke boje se da će ozlijediti svoje dijete, međutim to se najčešće ne događa, osim kod depresivne psihoze koja se znatno rjeđe javlja. Prisutan je rizik pokušaja suicida. Iznimno je važno da okolina prepozna simptome i potraži stručnu pomoć koja uključuje antidepresive i psihoterapiju.

Zapamtite, postpartalna depresija nije stanje koje sami možete izliječiti, snagom volje, pozitivnim mislima i čitanjem priručnika za samopomoć. Depresija nije znak „slabosti karaktera“. Radi se o ozbiljnoj psihijatrijskoj dijagnozi i neophodna je stručna pomoć. Depresija je izlječiva. Što prije potražite pomoć to bolje. Nikako ne razmišljajte o toj bolesti kao „sramoti“, svako odlaganje traženja stručne pomoći i umanjivanje problema ili vjerovanje da će nestati sam od sebe predstavlja rizik za majku i bebu te funkcioniranje cijele obitelji. Uz stručnu pomoć, iznimno je važno i razumijevanje i strpljenje te podrška i pomoć okoline.

Autor: Baby Signs

Registriraj se ili se prijavi i reci nam je li ti ova preporuka bila korisna!

Čuvarkuća ocjenjuje

Na ovome se mjestu nalaze sažeci preporuka uz ocjene uredništva ili stručnjaka.

Napomena
Depresija je izlječiva. Što prije potražite pomoć to bolje. Nikako ne razmišljajte o toj bolesti kao „sramoti“, svako odlaganje traženja stručne pomoći i umanjivanje problema ili vjerovanje da će nestati sam od sebe predstavlja rizik za majku i bebu te fu

Pogledaj i ovo!

Čuvarkuća na Facebooku

Još iz ove kategorije

marketing