Povezujuće roditeljstvo je oslobađajuće

Objavljeno 11.06.2012. | Dobna skupina: Prije poroda, 0-1, 1-3

Čuvarkuća u suradnji s … Nakon što komunikacija između vas i vaše bebe postane razvijenija, to ćete se osjećati jače povezanima.

Popis alata za povezivanje može vas navesti da pomislite kako je povezujuće roditeljstvo jedno veliko i neprestano davanje, davanje i davanje svome djetetu. Možda ćete se zapitati kako preživjeti kada će toliko snage istjecati iz vas. No što će komunikacija između vas i vaše bebe biti razvijenija, to ćete se osjećati jače povezanima. Postat ćete samopouzdaniji roditelj. Što budete prijemljiviji za svoje dijete, to će ono biti prijemljivije za vas i oboje ćete biti opušteniji. Kod nekih će se to razviti brže, a kod nekih sporije. Također ćete primijetiti učinak prenošenja: vaša osjetljivost, sposobnost uočavanja i prosuđivanja povećat će se i u drugim odnosima u vašoj obitelji, braku, na poslu.

Povezujuće roditeljstvo je oslobađajuće

Tijekom prvog mjeseca, osobito ako ste prvi put postali majka, veza o kojoj čitate može se učiniti više kao okov. Uobičajeno je da se majke osjećaju bespomoćno i da ih brine pomisao da nisu dobre majke. Ti osjećaji mogu biti otežani nekim okolnostima, na primjer ako porod nije bio onakav kakav ste htjeli ili ako beba nije slika i prilika bebe kakvu ste sanjali. Osim toga, pojavljuju se i ostale stvari koje cijede vašu snagu, poput problema s dojenjem, besanih noći i drastičnih promjena životnog stila na koje su vas upozoravali (no možda niste bili spremni slušati ili niste željeli čuti). No nakon tog prvog mjeseca u kojem se rješavaju problemi "izvanrednog održavanja", čini se da se upali prekidač povezujućeg roditeljstva. Kada i kako će se to dogoditi jedinstveno je za svaku majku i njezino dijete, no dogodit će se! I tada počinjete manje razmišljati o tome čega se odričete, a više o tome što dobivate. Malo-pomalo povezujuće roditeljstvo postaje oslobađajuće. Sada ste slobodni prepustiti se nekim temeljnim instiktivnim pokretačima i imate samopouzdanje slijediti instinktivne osjećaje u brizi za svoje dijete. Sada ste slobodni biti majka.

Povezivanje očeva

U prvim mjesecima je u većini obitelji povezanost između majke i djeteta očitija i jača nego između oca i djeteta. To ne znači da očevi nisu duboko povezani sa svojim bebama, no radi se o drukčijoj vrsti povezanosti. Ona nije niti manje kvalitetna od majčine povezanosti, niti lošija. Jednostavno je različita. I otac može koristiti alate za povezivanje kako bi izgradio povezanost s bebom. Odgovaranjem na djetetov jezik i tješenjem kad ono plače, otac može razviti snažnu povezanost s bebom.

Izvor: Povezujuće roditeljstvo, Dr.William i Martha Sears

Autor: Čuvarkuća uredništvo

2 korisnika je označilo ovu preporuku kao korisnu.

Čuvarkuća ocjenjuje

Na ovome se mjestu nalaze sažeci preporuka uz ocjene uredništva ili stručnjaka.

Napomena
Neka povezujuće roditeljstvo postane vaš stil roditeljstva.

Čuvarkuća preporučuje

Pogledaj i ovo!

Čuvarkuća na Facebooku

Još iz ove kategorije

marketing