Povišena tjelesna temperatura u trudnoći

Objavljeno 27.05.2012. | Dobna skupina: Prije poroda

Ukoliko povišena temperatura potraje duže od jednog dana, trudnice bi se trebale obratiti svome liječniku.

U trudnica je uobičajena tjelesna temperatura oko 37°C. Svaku temperaturu višu od te potrebno je provjeriti. Možda je samo riječ o običnoj prehladi ili crijevnoj virozi, a možda o angini, respiratornoj, urinarnoj ili spolno prenosivoj infekciji. U svakom slučaju potrebne su dodatne pretrage, a po potrebi i liječenje kako infekcija ne bi zahvatila plod i prouzročila daljnje komplikacije.

Temperatura viša od 38°C  može naštetiti i majci i djetetu u razvoju. Visoka temperatura povećava rizik od porođajnih nepravilnosti ili pobačaja u ranoj trudnoći. Što je temperatura viša i dulje traje, rizik postaje veći.

Neke od pomoćnih metoda snižavanja povišene tjelesne temperature bez lijekova, ukoliko se vaš liječnik slaže s time, su sljedeće.

  • Lezite i stavite mokri i hladni ručnik na čelo ili njime umotajte stopala.
  • Okupajte se u mlakoj vodi. Izbjegavajte potpuno hladnu vodu, jer ona može izazvati drhtanje, nagli pad temperature a poslije toga do ponovnog jačeg povišenja temperature. Mlaka voda je dobra, vrućica će pasti kako voda bude isparavala s vašeg tijela.
  • Pijte mnogo tekućine kako bi ostali hidrirani i pomogli hlađenju tijela iznutra.
  • Uključite klimu ili ventilator, ali ne dopustite da puše direktno po vama. Uključite ih na slabije puhanje i neka zrak cirkulira oko vas. 
  • Odjenite na sebe samo jedan sloj odjeće. Ako vam je hladno, zamotajte se u tanji pokrivač ili deka dok vam ne postane dovoljno toplo da je maknete.
  • Ostanite u zatvorenom prostoru na hladnijem mjestu, a ako ste vani, ostanite u hladu.Autor: Čuvarkuća uredništvo

1 korisnik je označio ovu preporuku kao korisnu.

Čuvarkuća ocjenjuje

Na ovome se mjestu nalaze sažeci preporuka uz ocjene uredništva ili stručnjaka.

Napomena
Ukoliko povišena temperatura potraje duže od jednog dana, obavezno se konzultirajte s liječnikom.

Čuvarkuća preporučuje

Pogledaj i ovo!

Čuvarkuća na Facebooku

Još iz ove kategorije

marketing

Warning: Unknown: write failed: Disk quota exceeded (122) in Unknown on line 0

Warning: Unknown: Failed to write session data (files). Please verify that the current setting of session.save_path is correct (/tmp) in Unknown on line 0