Povraćanje i proljev kod djece

Objavljeno 18.08.2014. | Dobna skupina: 0-1, 1-3, 3-7, 7+

Infekcija probavnog sustava (stučni naziv gastroenterocolitis) u dječjoj dobi česta je bolest koja se očituje proljevom, povraćanjem, povišenom temperaturom i bolovima u trbuhu.

Uzročnici infekcije probavnog sustava su različiti virusi, bakteriji i paraziti.  Osim toga proljev i povraćanje u dječjoj dobi  mogu biti i neinfektvine prirode, kao nepodnošljivost na određenu hranu, emocionalno uzbuđenje ili tek kao usputna pojava neke druge bolesti. Crijevne infekcije u dječjoj dobi prolaze najčešće same od sebe i to povraćanje nakon dan-dva, a proljev nakon dva do pet dana. Također nakon dva do pet dana dolazi i do opadanja temperature i smanjivanja broja stolica. Ponekad je za normalizaciju stolice potrebno  sedam do četrnaest dana.

Crijevne infekcije u dječjoj dobi prolaze najčešće same od sebe. Važno je djetetu osigurati dovoljno tekućine i pravilnu prehranu

Ako je bolest teža i ako su djeca manja od 3 godine često dolazi do gubitka tekućine iz organizma (dehidracije) ili do gubitka natrija, klora ili kalija. U nekim slučajevima djeca se upućuju na liječenje u bolnicu kako bi se nadoknadila tekućina.

Budući da se u stolici djece nalaze uzročnici bolesti, neophodno je voditi brigu o higijeni jer su takva djeca zarazna. Uz to nužno je nadonaditi tekućinu i osigurati kvalitetnu prehranu.

Djeca koja su isključivo na majčinom mlijeku, ne mijenjaju prehranu. Dojenje se ne prekida ako dijete ima proljev, dok za ostalu djecu prehrana treba biti primjerena dobi. Hrana koj se nikako ne preporučuje je sve prženo, masno, pečeno, voćni sokovi, pića s jednostavnim šećerima. Dopuštena je riža, žitarice, kuhano povrće, banane, jabuke, nemasno meso (piletina, puretina).

Izvor: Godine prve i zašto su važne, Milivoj Jovančević i suradnici

Autor: Čuvarkuća uredništvo

Registriraj se ili se prijavi i reci nam je li ti ova preporuka bila korisna!

Čuvarkuća ocjenjuje

Na ovome se mjestu nalaze sažeci preporuka uz ocjene uredništva ili stručnjaka.

Napomena
Crijevne infekcije u dječjoj dobi prolaze najčešće same od sebe i to povraćanje nakon dan-dva, a proljev nakon dva do pet dana.

Čuvarkuća preporučuje

Pogledaj i ovo!

Čuvarkuća na Facebooku

Još iz ove kategorije

marketing