Povrće u dohrani
Čuvarkuća u suradnji s …
Ukusne riznice vitamina i minerala trebale bi biti na stolovima svaki dan.
Nakon 6 mjeseci starosti vaše dijete je i više nego spremno okusiti povrće i razne kašice ili guste juhu od istog. S povrćem je ista priča kao i s drugim namirnicama koje uvodite u djetetovu prehranu: prvo krećete s onima koje su najmanje alergene i što neutralnijeg okusa. Dakle, za početak krumpir, mrkva, tikvice, korabica, mlade mahune, špinat.
Za početak dohrane koristite krumpir, mrkvu, tikvice, korabicu, mahune, špinat
Kad je o povrću riječ, treba paziti i na količinu dijetalnih vlakna koje sadrže kako ne bi previše opteretile probavu vašeg djeteta. Dakle, krećete sa onim lakše probavljim, i nakon napunjene djetetove godine dana širite izbor po vašem i djetetovom ukusu. Vjerojatno je da će vaše dijete lakše prihvatiti mrkvu i tikvicu zbog blagog okusa, nego li će to biti slučaj sa cvjetačom ili porilukuom, ali neka vas to ne obeshrabri. Povrtne kašice pripremajte bez dodatka začina ili soli, povrće kuhajte u maloj količini vode ili ako imate mogućnost na papiru, kako bi zadržalo što više vrijednih sastojaka. Tako skuhano povrće propasirajte, dodajte mu malu količinu masnoće, najbolje maslinovog ulja, kako bi potakli apsorbciju vitamina topivih u mastima ( A,D, E i K).
Izvor: Kimmel, Martha & David, Goldenson, Suzanne :Dječja hrana iz mamine kuhinje ( i tatine!), 2005, Mozaik knjiga