Pozitivan utjecaj športa

Objavljeno 22.05.2015. | Dobna skupina: 1-3, 3-7, 7+

Čuvarkuća u suradnji s … Šport je aktivnost koja priprema djecu na napore kako u fiziološkom pogledu tako i u održavanju proporcije između fizičkog i psihičkog opterećenja. Jednom riječju doprinosi psihofizičkom odgoju djeteta.

Također, šport sudjeluje u izgradnji djetetove volje i karaktera, uči ga fair playu, ima značajnu ulogu u razvoju socijalizacije te olakšava društveno prilagođavanje zajednici.

U današnje vrijeme kada su djeca za računalima ona zaboravljaju na potrebe organizma za kretanjem. Svako vrijeme nosi svoje pozitivne i negativne utjecaje, pa tako, u vrijeme kada nismo bili toliko opterećeni medijima djeca su više vremena provodila u parkovima, na igralištima, u dvoranama, itd. Na taj način djeca su i ne znajući preventivno djelovala na psihofizičko i zdravstveno stanje organizma, a uz igru i treniranje, stres i napetost su bili izolirani.

U današnje vrijeme se događa obrnuta situacija - djeca provode više vremena uz razne medije na taj način zapostavljaju športske aktivnosti, a roditelji se sve više susreću s djecom koja su nezadovoljna, nekomunikativna i asocijalna. Zato je jako bitno prepoznati ulogu športa u životu djece, ali i odraslih.

Jedna od bitnih činjenica je kako šport pozitivno utječe na razvoj pamćenja i učenja. Djeca koja su aktivna podnose veća opterećenja, snalažljivija su, komunikativnija su i u konačnici lakše se nose sa zadacima koji su pred njima.

Šport je organizirana aktivnost koja djecu uči pozitivnim stvarima koje sam već spomenula. Biti u športu znači biti u organiziranom sustavu, gdje se zastupa red i disciplina sukladna športskim zadacima koji se traže i očekuju od njih. Kad uslijede natjecanja, bilo da se radi o pojedinačnom ili ekipnom športu, djeca se uče odgovornosti i želji za uspjehom, a takav pristup se primjenjuje i u ostalim situacijama u životu. Stoga iskoristite športski pristup i u ostalim segmentima djetetova života.

S obzirom na razvoj informatizacije koja je bitna za školovanje i usavršavanje, a kasnije i poslovni uspjeh, bitno je spojiti zdrav život, život u športu, s učenjem i informatizacijom. Ne možemo pobjeći od istine kako su mediji, odnosno pristup računalima, danas potreba, ali u granicama s obzirom na dob i potrebu djece. Tu ste Vi, roditelji koji trebate imati kontrolu nad "konzumiranjem“ medija (Internet, TV i dr.), a ujedno i poticati na šport.

Bitno je da se djeca bave športom i vole šport, kroz njega se izgrađuju kako bi kasnije bili uspješni u obrazovanju i poslovnom svijetu. U konačnici, uspješni poslovni ljudi danas se sve više bave športom kako bi prevladali stres i nadjačali sve prepreke u životu.

Pravilo koje vrijedi za djecu: šport znači uspjeh u športu, društvu i školi te jak i zdrav organizam može se primijeniti i kod odraslih: šport znači uspjeh u poslu i društvu te manjak stresa čime se jača psihofizičko i zdravstveno stanje organizma.

Autor: Eleonora Čarapina

1 korisnik je označio ovu preporuku kao korisnu.

Čuvarkuća ocjenjuje

Na ovome se mjestu nalaze sažeci preporuka uz ocjene uredništva ili stručnjaka.

Napomena
Jedna od bitnih činjenica je kako šport pozitivno utječe na razvoj pamćenja i učenja. Djeca koja su aktivna podnose veća opterećenja, snalažljivija su, komunikativnija su i u konačnici lakše se nose sa zadacima koji su pred njima.

Čuvarkuća preporučuje

Pogledaj i ovo!

Čuvarkuća na Facebooku

Još iz ove kategorije

marketing