Pozitivno korištenje discipline

Objavljeno 28.04.2012. | Dobna skupina: 1-3, 3-7, 7+

Disciplina nije samo ispravljanje nepoželjnog ponašanja, već i pomoć djetetu da se razvije na zdrav način, mentalno, emocionalno i fizički.

Kad je dijete malo, brinemo se o njegovom tijelu, osiguravamo mu dnevni ritam, a zatim ga, kako odrasta, doslovno uzimamo za ruku i pokušavamo sami biti primjer. Tek u školskoj dobi vašem djetetu pomažu priče i izgovorena riječ, bez vašeg primjera.

Nije zapravo prikladno ispravljati loše ponašanje i očekivati od djeteta da ponovi ono što vi smatrate ispravnim. Morate imati na umu da ponašanje treba biti ispravljeno u tom trenutku, no nemojte se nadati da će dijete to upamtiti do sljedećeg puta To će vam pomoći da obuzdate svoju narav i oblikujete ispravno ponašanje nizom posutpaka. Ono što želite postići je čvrstoća ispunjena ljubavlju. Većina djece reagira na disciplinu i ritam po kojem žive.

Pod ritmom podrazumijevamo jutarnju i noćnu rutinu - vrijeme užine, vrijeme ručka, vrijeme za igru, vrijeme za poslijepodnevno spavanje, vrijeme za kupanje. Djeca napreduju u rutini i urednom načinu života. Ritam u životu vrlo brzo postaje navika u kojoj dijete zaista uživa.

Svakodnevni ritam postaje prihvaćen kao norma, a to pomaže pri uklanjanju brojnih poteškoća, sukoba i svađa oko jela, kupanje i odlaska na spavanje. Većina stručnjaka koji rade s djecom smatra da je djeci potreban neki oblik strukture u vanjskom svijetu da bi zdravo rasla i uživala u osjećajnoj okolini.

Okolina također potiče učenje - komentarima kao što su "Sada je vrijeme za igru", "Sada možeš raditi što od želiš", "Vrijeme je za jelo", "Vrijeme je za popodnevni odmor", "Vrijeme je za kupanje" i slično. Svaki od tih svakodnevnih događaja moguće je iskoristiti za učenje.

Izvor: Razvoj vašeg djeteta, Kako otkriti i potaknuti djetetove potencijale, Dr.Miriam Stoppard

Autor: Čuvarkuća uredništvo

2 korisnika je označilo ovu preporuku kao korisnu.

Čuvarkuća ocjenjuje

Na ovome se mjestu nalaze sažeci preporuka uz ocjene uredništva ili stručnjaka.

Ukupni dojam

5

Disciplina je pomoć djetetu da se razvije na zdrav način.

Čuvarkuća preporučuje

Pogledaj i ovo!

Čuvarkuća na Facebooku

Još iz ove kategorije

marketing