Praktične smjernice za nenasilan odgoj

Objavljeno 17.08.2012. | Dobna skupina: 0-1, 1-3, 3-7, 7+

Odgajanje djece na nenasilan način ni približno ne znači poticanje popustljivog roditeljstva.

Roditelji koji su uvjereni da je fizičko kažnjavanje djece neučinkovito i ponižavajuće za dijete, pronalaze druge načine rješavanja nesporazuma i postizanja usklađenosti s njihovim standardima ponašanja.

Nenasilni načini odgovaranja na pogrešno, štetno, opasno ili društveno neprihvatljivo ponašanje vašeg djeteta mogu uključivati:  

  • kada su u pitanju mlađa djeca – koristiti odvlačenje pozornosti  prije nego što se problem razvije; smiriti dijete kroz različite zajedničke aktivnosti; pridobiti dijete da vas sasluša i ukazati joj ili mu na problem; napraviti odmak od situacije i porazgovarati o njoj kasnije, kada se emocije smire; uzeti time-out;
  • kada su u pitanju starija djeca – razgovarati o nepoželjnim oblicima ponašanja, uputiti dijete da, eventualno zajedno s roditeljem, popravi štetu koju je svojim ponašanjem izazvalo te sankcionirati svako nedolično ponašanje ili joj ili mu uskratiti privilegije (npr. gledanje televizije ili susrete s prijateljima).

U takvim je situacijama uvijek važno izbjegavati ugrožavanje djetetove samosvijesti i njezina ili njegova dostojanstva – naime, ono što treba kritizirati jest neželjeno ponašanje, a ne dijete. Roditelj bi također trebao razmisliti o djetetovoj sposobnosti razumijevanja i poštivanja pravila, o okolnostima i ozbiljnosti ponašanja. Pri određivanju granica, roditelj bi trebao voditi računa o tome što je dobro za dijete sukladno njezinoj ili  njegovoj dobi i stupnju razvoja, te razmisliti o razlozima zbog kojih ih određuje.

Djeca dobro reagiraju na poštovanje i na pozitivna očekivanja.

Mnogi roditelji smatraju da mogu izbjeći prisilu u odnosu sa svojom djecom ako su već od njihova rođenja s njima uspostavili odnos pun osjećaja, poštivanja i zadovoljstva. Ključ za uspješno poučavanje djece da sama reguliraju svoje ponašanje leži u uspostavljanju obostranog poštovanja i u očekivanju suradnje s djecom od njihove najranije dobi. Djeca dobro reagiraju na poštovanje i na pozitivna očekivanja. To znači da bi roditelji trebali očekivati dobro ponašanje i fokusirati se na to, a ne na loše ponašanje, te biti sigurni da dijete razumije ono što se od nje ili njega očekuje te da je to sposobno i ispuniti.

Kako bi pomogli djeci da nauče pozitivne oblike ponašanja, roditelji mogu: 

  • djetetu redovno pružati pozitivnu pozornost i prenositi je na nju ili njega, bez obzira na njezinu ili njegovu dob. Kako dijete bude raslo, ovaj će postupak uključivati i zanimanje za njezine ili njegove vršnjačke odnose i školske uspjehe;
  • pozorno slušati svoju djecu i pomagati im da izraze svoje osjećaje;
  • pomoći im da shvate moguće posljedice svojih izbora;
  • poticati njihovo novo poželjno ponašanje pridajući im pozornost i hvaleći ih, a ignorirajući manje manifestacije nepoželjnog ponašanja;
  • ponašati se onako kako bi željeli da se njihova djeca ponašaju, komunicirati s njima s poštovanjem i svojim primjerom pokazivati kako se rješavaju nesporazumi (konstruktivno).

Podržavanje poželjnih oblika ponašanja i smanjivanje onih nepoželjnih najbolje uspijeva roditeljima koji uživaju poštovanje svoje djece. To od roditelja iziskuje da priznaju i prihvate činjenicu da i oni griješe u procesu prihvaćanja odgovornosti za svoje roditeljsko prihvaćanje i za kvalitetu odnosa sa svojim djetetom (a ne da za sve krive dijete).

Izvor: Roditeljstvo u suvremenoj Europi: pozitivan pristup, Vijeće Europe

Autor: Čuvarkuća uredništvo

2 korisnika je označilo ovu preporuku kao korisnu.

Čuvarkuća ocjenjuje

Na ovome se mjestu nalaze sažeci preporuka uz ocjene uredništva ili stručnjaka.

Napomena
Roditelji koji su uvjereni da je fizičko kažnjavanje djece neučinkovito i ponižavajuće za dijete, pronalaze druge načine rješavanja nesporazuma i postizanja usklađenosti s njihovim standardima ponašanja.

Čuvarkuća preporučuje

Pogledaj i ovo!

Čuvarkuća na Facebooku

Još iz ove kategorije

marketing

Warning: Unknown: write failed: Disk quota exceeded (122) in Unknown on line 0

Warning: Unknown: Failed to write session data (files). Please verify that the current setting of session.save_path is correct (/tmp) in Unknown on line 0