Pranje i kupanje novorođenčadi

Objavljeno 15.07.2015. | Dobna skupina: 0-1

Čuvarkuća u suradnji s … Pranje i kupanje predstavlja temelj njege kože. Funkcija kupanja je svakako čišćenje kože, no ono je puno više od samog uklanjanja nečistoće. To je opuštajući proces, vrijeme kada su roditelji i djeca posvećeni jedno drugome.

Djeca vole kontakt kožom, te kupanje predstavlja toplu vezu između roditelja i djece. Prvih dana života, dok pupčani bataljak ne ispadne i rana u potpunosti ne zacjeli, preporuča se "suho pranje" tj. brisanje djeteta vlažnom krpicom. Potrebno je pupak i okolnu kožu držati suhim. Kako bi djetetu bilo toplo, otkriti samo dio tijela koji se pere. Mekanu gazicu ili blazinicu natopiti toplom vodom i kožu nježno brisati. Posebno pažljivo i nježno prebrisati područje iza uški, pazuha, vrata i pelenske regije. Kožu lica prebrisati na početku ili ostaviti za kraj (kako roditelju više odgovara), jasno uvijek čistom namočenom blazinicom. Pažljivo prebrisati regiju oko ustiju zbog sasušenog mlijeka. Ne brisati kožu oko očiju, jedino u slučaju iscjetka i tada upotrijebiti prokuhanu i ohlađenu vodu ili sterilnu fiziološku otopinu. Brisati uvijek od vanjskog očnog kuta prema nosu (upravo kako i izlaze suze). Ukoliko sami ne možete riješiti sekret, treba potražiti pomoć liječnika.

Za kupanje je najbolje izabrati dio dana kada roditelj ima dovoljno vremena da se posveti djetetu, a dijete nije previše umorno ili gladno. To može biti na kraju dana, prije hranjenja kao opuštajući ritual koji uvodi u san ili ujutro kada su djeca raspoložena i spremna za uživanje. Od hranjenja do kupanja potrebno je da prođe barem pola sata. Što se tiče učestalosti kupanja, nema jasnog pravila. Roditelji su ti koji izabiru koliko će često dijete kupati. Obično je to jedan puta dnevno, a za velikih vrućina može biti i više puta dnevno ili tijekom zimskih mjeseci svakih nekoliko dana.

Nekoliko uputa za kupanje:

  • bolji izbor kadica za kupanje za najmanje su kadice ravnog dna, prostranije su, a malena djeca i tako ne sjede samostalno
  • temperatura prostorije u kojoj se dijete kupa mora biti od 24 do 26 stupnjeva, a temperatura vode poput tjelesne temperature (od 36 do 37 stupnjeva)
  • u vodu za kupanje ne dodavati sapune niti pjenušave kupke (sadrže deterđente koji remete fiziološki pH kože i otežavaju razvoj zdrave kožne flore)
  • Generalno kožu peremo vodom bez sapuna. No, jedan do dva puta tjedno, sredstvom za pranje koji ima pH kao koža (SINDET - sintetska detergencija za kožu novorođenčeta i doječeta) oprati rukice, pazuhe, pregib vrata i pelensku regiju. Sindet je najbolje nanijeti prije uranjanja tijela u kadicu i zatim u vodi isprati. Ukoliko dijete nema tjemenicu, kosicu ne moramo prati svaki puta kada dijete stavimo u kadicu. Dovoljno je kosicu oprati jedan puta tjedno i tada možemo upotrebiti isti sindet kojim peremo i tijelo. Šampone ne koristimo tijekom prve godine života.
  • trajanje kupanja kod novorođenčeta ne treba trajati duže od 5 minuta

Autorica: Nives Pustišek, dr. med., spec. dermatovenerologije, Klinika za dječje bolesti Zagreb, Klaićeva 16

***

TRUDNICE I DOJILJE, PRIJAVITE SE I VI ZA BESPLATNA PREDAVANJA O LIJEKOVIMA I OSTALIM PROIZVODIMA U TRUDNOĆI:

Pred Vama je prilika družiti se s čak 10 renomiranih zdravstvenih stručnjaka, liječnika i magistara farmacije raznih biomedicinskih specijalnosti koji govore o raznim temama koje Vas muče ili zanimaju o trudnoći kao najdragocjenijem periodu života.
Obzirom da je broj sjedećih mjesta u dvorani ograničen, podsjećamo Vas da se zbog velikog interesa na vrijeme prijavite putem online prijave i rezervirate svoje mjesto za zdravije SUTRA …
I naravno, pozovite svoje partnere ili prijateljice da Vam se pridruže!

PROGRAM I NAJAVA BESPLATNOG PREDAVANJA "Projekta SUTRA":
http://www.sutra.com.hr/o-projektu/edukacija-zdravstvenih-djelatnika/teme-i-predavaci


ONLINE PRIJAVE SUDJELOVANJA:
http://www.sutra.com.hr/kontakt/projekt-sutra-prijava-trudnice

VIŠE O PROJEKTU SUTRA

www.sutra.com.hr

PRATITE NAS NA FACEBOOKU

https://www.facebook.com/SUTRA.com.hr?fref=photo

Autor: Čuvarkuća uredništvo

Registriraj se ili se prijavi i reci nam je li ti ova preporuka bila korisna!

Čuvarkuća preporučuje

Pogledaj i ovo!

Čuvarkuća na Facebooku

Još iz ove kategorije

marketing

Warning: Unknown: write failed: Disk quota exceeded (122) in Unknown on line 0

Warning: Unknown: Failed to write session data (files). Please verify that the current setting of session.save_path is correct (/tmp) in Unknown on line 0