Pranje voća i povrća

Objavljeno 11.06.2015. | Dobna skupina: Još nema dijete, Prije poroda, 0-1, 1-3, 3-7, 7+

Koliko puta ste na tržnici došli u iskušenje i pojeli komadić grožđa ili malinu kako bi se uvjerili da kupujete "pravu robu"? Iako je vjerojatnost da se od toga razbolite mala, treba razviti naviku pranja svježih namirnica.


Bez obzira na porijeklo, na svojoj površini svježe voće i povrće može zadržati različite kemikalije, ostatke gnoja, prašinu, zemlju, bakterije, gljivice i otrovne pesticide. Iako je vjerojatnost da se razbolimo zbog konzumiranja neopranog voća relativno mala, treba razviti naviku pranja sviježih namirnica zbog mogućnosti nepoznate kontaminacije, djece i osoba sa osjetljivim probavnim sustavom ili smanjenom crijevnom otpornošću na infekciju.

Voće i povrće možete oprati potapanjem u posudu sa vodom, koju treba promijeniti nekoliko puta tokom pranja. Lisnato i korjensko povrće (zelena salata) treba potopiti u hladnu vodu oko 30 minuta prije serviranja. Za povrće koje sakuplja više nečistoća (krmmpir) postoji specijalna četkica kojom plodove treba nježno oribati prije kuhanja, čak i ako gulite koru.

Nikada nemojte  koristite deterdžente i druga sredstva za uklanjanje masnoća, jer ih namirnice upijajuCitrusno voće, dinje i lubenice također treba oprati prije upotrebe, kako se nečistoće s površine ne bi preko noža prenjele u unutrašnjost ploda. Grožđe treba prati prije odlaganja u frižider, dok jagode i maline valja prati neposredno prije konzumiranja. Za pranje se preporučuje destilirana voda, koja je maksimalno očišćena i filtrirana.

Poslije pranja voće i povrće odmah osušite (tkaninom, papirnim ubrusima), jer voda izvlači aromu iz ploda, ubrzava propadanje i može dovesti do gubitka hranjivih sastojaka i promjene fizičkih, odnosno organoleptičkih osobina ploda. Najbolje je namirnice oprati neposredno prije upotrebe.      

U pojedinim dućanima zdrave hrane postoje i posebne četkice kojima se može prati odnosno oribati voće i povrće. Bitno je da te četkice uvijek budu suhe!
Savjet više: Za pranje voća i povrća dodajte 2 žličice destiliranog octa (alkoholni ocat) u pola litre vode. Dobivenu otopinu stavite u bocu sa špricaljkom te dobro poprskajte voće i povrće, a zatim isperite vodom. Istraživanja pokazju da ocat (octena kiselina) pomaže u uništavanju bakterija na hrani.


Izvor: www.stetoskop.info

Autor: Čuvarkuća uredništvo

1 korisnik je označio ovu preporuku kao korisnu.

Čuvarkuća ocjenjuje

Na ovome se mjestu nalaze sažeci preporuka uz ocjene uredništva ili stručnjaka.

Higijena

5

Nemojte koristite deterdžente i druga sredstva za uklanjanje masnoća, jer ih namirnice upijaju.

Čuvarkuća preporučuje

Pogledaj i ovo!

Čuvarkuća na Facebooku

Još iz ove kategorije

marketing

Warning: Unknown: write failed: Disk quota exceeded (122) in Unknown on line 0

Warning: Unknown: Failed to write session data (files). Please verify that the current setting of session.save_path is correct (/tmp) in Unknown on line 0