Pratite svoje dijete: sve o snu

Objavljeno 13.03.2017. | Dobna skupina: Još nema dijete, Prije poroda, 0-1, 1-3, 3-7, 7+

Potrebe za snom i obrasci spavanja mijenjaju se s dobi djeteta. Evo jednog kratkog vodiča koji vam pomaže pratiti sve vezano uz san!

Koliko je sna djetetu potrebno? Kao prvo i najvažnije, svako je dijete individualno. Neka će spavati mnogo i čvrsto, a druga će većinu vremena biti budna. Ovaj vodič namijenjen je općenitom pregledu navika spavanja kod djece - služi vam kao orjentir.

Beba

Novorođenče

Novorođene bebe spavaju u prosjeku 17 sati (gledano u razdoblju od 24 sata). Novorođenčad nema jasne obrasce spavanja: nekad će odspavati 10-ak minuta, a nekad par sati u komadu. Bude se najčešće samo kako bi jeli.

1. mjesec

Otprilike 16 do 17 sati. Beba počinje shvaćati da postoje noć i dan i sada je veoma važno da je noću ne razbuđujete, ne igrate se s njom, ne komunicirate previše. Nahranite je, umirite, ali noć je za spavanje, a dan za druženje.

2. mjesec

Otprilike 16 do 17 sati. Bebe su sada budnije i društvenije, ali svejedno spavaju tri do četiri puta kroz dan. U ovoj dobi može se dogoditi da bebe preskoče jedno noćno hranjenje (ali nemojte se previše nadati!).

3. mjesec

Otprilike 16 sati. Neke bebe (ali opet, nemojte se nadati), mogu spavati i gotovo cijelu noć: šest do osam sati. Većina beba ove dobi mora odspavati tri puta dnevno.

6. mjeseci

Otprilike 15 sati. Noću bebe najčešće spavaju oko 10 sati (isprekidano hranjenjem). Dnevni spavanci mogu biti ograničeni na jedan ujutro i jedan poslijepodne (ali opet - mogu i više).

9. mjeseci

Otprilike 14 do 15 sati, od čega 11 sati noću. Čak 80 posto beba ove dobi može prespavati cijelu noć bez hranjenja. Vaša beba vjerojatno spava dvaput dnevno, ujutro i poslijepodne. Ovo je dob u kojoj kreću problemi s usnivanjem - što je normalno.

Dijete

12 mjeseci

Otprilike 14 sati dnevno. Jednogodišnjaci najčešće odspavaju 11 sati noću, plus još dva dnevna sna. No to su sve kraća i kraća razdoblja.

18 mjeseci

Otprilike 13 do 14 sati. U ovoj dobi jutarnji je spavanac vjerojatno otišao u povijest. Poslijepodnevno spavanje vjerojatno će se zadržati još par godina. Većina djece ove dobi može prespavati cijelu noć (otprilike 11 sati).

Predškolci

2 godine

11 do 14 sati. Većina dvogodišnjaka mora odspavati i poslijepodne, a prespavaju i cijelu noć (10 do 12 sati). Djeca u ovoj dobi često odbijaju odlazak na spavanje.

3 godine

10 do 13 sati. Trogodišnjacima možda još treba poslijepodnevni san, ali većina djece ove dobi posve odbacuje dnevni san i to nadoknađuju čvrstim noćnim snom.

Veća djeca

4 do 5 godina

10 do 13 sati. Neka djeca san ostavljaju samo za noć, a druga će ugrabiti još sat-dva poslijepodne. 

6 do 8 godina

9 do 12 sati, samo noću. U ovoj se dobi vjerojatno s nostalgijom sjećate poslijepodnevnih spavanaca. U ovoj se dobi javljaju noćni strahovi, zbog čeg dijete može imati teškoća s usnivanjem.

Autor: Čuvarkuća uredništvo

Registriraj se ili se prijavi i reci nam je li ti ova preporuka bila korisna!

Pogledaj i ovo!

Čuvarkuća na Facebooku

Još iz ove kategorije

marketing