Pravila prehrane predškolaca

Objavljeno 14.02.2013. | Dobna skupina: 0-1, 1-3, 3-7

Prehrana djece predškolske dobi ima svoje specifičnosti. To je doba intenzivnog rasta i razvoja djeteta. Stoga je pravilna prehrana u tom periodu od posebne važnosti za optimalan rast i razvoj, a time i formiranje zdrave odrasle osobe.

Jedan od važnih uvjeta kod sastavljanja jelovnika djece predškolske dobi je, između ostaloga, i planiranje jelovnika prema dobi djeteta. U prehrambenim standardima za planiranje prehrane djece predškolske dobi donesene su  preporuke i smjernice za pripremanje jela za dojenčad dobi 6-12 mjeseci , te djecu od 1 –6 godina. Unutar dobi od 1-6 godina postoje razlike u planiranju obroka pa tako postoje preporuke za planiranje obroka za djecu od 1-3 godine i od 4-6 godina.

Preporučeni dnevni unos energije i hranjivih tvari različit je u odnosu na dojenčad, na djecu od 1-3 godine i na djecu od 4-6 godina.

Isto tako razlika je i u učestalosti pojedinih skupina hrane, te vrsti hrane i jela koja se planiraju u dnevnom i tjednom jelovniku. U novim prehrambenim standardima jasno su definirane ove preporuke, te date smjernice za što kvalitetnije planiranje prehrane djece. Ono što je važno naglasiti da je u prehrambenim standardima definirana preporučljiva i manje preporučljiva hrana za prehranu djece predškolske dobi (od 6-12 mjeseci i od 1-6 godina). Nije preporučljivo koristiti plodove mora, gljive, kikiriki, ''light''mliječne proizvode, tvrde vrste margarina, osim za pripremu hrane, gazirane napitke,  te ljute začine. U dobi od 6-12 mjeseci također se ne preporučuje upotreba meda, dodavanje začina niti dosoljavanje, kao i upotreba vitaminskih napitaka u prahu.

Osim što je nutritivno neprihvatljiva, manje preporučljiva hrana je u većini slučajeva i  visoko alergogena hrana. U prehrani djece rane dobi, takva hrana ne  zadovoljava osnovne postulate pravilne prehrane djece.

U zamjenu za manje preporučljivu hranu djeci treba omogućiti da jedu zdravu, nutritivno vrijednu hranu potrebnu za njihov pravilan rast i razvoj.

Stoga umjesto ne preporučljive hrane odaberite hranu koja se preporuča u prehrani djece predškolske dobi. Prirodni voćni napitci ili voda, bijela riba bez kosti, domaće pileće i riblje paštete dobar su i zdrav odabir.

Izvor: "Prehrambeni standard za planiranje prehrane u dječjem vrtiću – jelovnici i normativi", LJiljana Vučemilović i Ljuba Vujić Šisler, Hrvatska udruga medicinskih sestara, Zagreb, 2007.

Autor: Čuvarkuća uredništvo

1 korisnik je označio ovu preporuku kao korisnu.

Čuvarkuća ocjenjuje

Na ovome se mjestu nalaze sažeci preporuka uz ocjene uredništva ili stručnjaka.

Sigurnost

3

Osim što je nutritivno neprihvatljiva, manje preporučljiva hrana je u većini slučajeva i visoko alergogena hrana.

Čuvarkuća preporučuje

Pogledaj i ovo!

Čuvarkuća na Facebooku

Još iz ove kategorije

marketing