Pravni savjetnik: koja su prava trudnice na godišnji odmor?

Objavljeno 07.02.2012. | Dobna skupina: Još nema dijete, Prije poroda

Smije li i kada trudnica koristiti godišnji odmor? I koliko godišnjeg odmora smije iskoristiti?

Trudnica ima pravo na korištenje godišnjeg odmora pod jednakim uvjetima kao i svi ostali radnici, ali ima i dodatno pravo – pravo na korištenje cijelog odnosno dijela neiskorištenog godišnjeg odmora koji je prekinut ili nije korišten u kalendarskoj godini u kojoj je stečen zbog korištenja prava na rodiljni, roditeljski i posvojiteljski dopust do 30. lipnja iduće godine.

Dakle, u slučaju korištenja prava na rodiljni, roditeljski ili posvojiteljski dopust radnik (mama ili tata, ovisno o tome tko koristi dopust) ima pravo  godišnji odmor (čitav ili samo neiskorišteni dio) prenijeti u sljedeću kalendarsku godinu neovisno o tome je li koristio dio godišnjeg odmora u kalendarskoj godini u kojoj je stečen i neovisno o tome je li u toj godini efektivno radio. 

Autor: Irena Šribar Radić

3 korisnika je označilo ovu preporuku kao korisnu.

Čuvarkuća ocjenjuje

Na ovome se mjestu nalaze sažeci preporuka uz ocjene uredništva ili stručnjaka.

Napomena
Trudnica ima pravo na korištenje neiskorištenog godišnjeg odmora koji je prekinut ili nije korišten u kalendarskoj godini u kojoj je stečen zbog korištenja prava na rodiljni, roditeljski i posvojiteljski dopust do 30. lipnja iduće godine.

Pogledaj i ovo!

Čuvarkuća na Facebooku

Još iz ove kategorije

marketing

Warning: Unknown: write failed: Disk quota exceeded (122) in Unknown on line 0

Warning: Unknown: Failed to write session data (files). Please verify that the current setting of session.save_path is correct (/tmp) in Unknown on line 0