Predivan grad za obiteljski izlet - Šibenik

Objavljeno 28.03.2016.

Šibenik ne pruža odmor i zabavu samo za parove i starije ljude. Šibenik je grad za sve, posebice za malu djecu, a u to sam se uvjerio i sam jer svake godine sa svojom djecom ljetujem u Šibeniku. Tijekom lipnja i srpnja Šibenik postaje grad djece i slavi dječju maštu i kreativnost.

Bez obzira na bogatu tradiciju ovoga grada, djeca su postala zaštitni znak Šibenika, i svake godine idemo na Međunarodni dječji festival (MDF) - jedinstveni kulturni događaj svjetskih razmjera u kojem su gradski trgovi posvećeni razvoju djece kroz umjetničke oblike kreativnih radionica. Ulice i trgovi Šibenika ožive s pjesmama djece i kamenih šetališta koja se pretvaraju u igrališta sa stotine malih oglasa. Festival ima tri osnovna sadržaja: smotre domaćih i inozemnih dječjih ansambala, program radionica za djecu, ali i odrasle u kojem se postavljaju pitatnja i problematike koje se pojavljuju u odgoju djece.

Prvi puta kada smo prisutstvovali ovom festivali djeca su se oduševila i znali smo da će ono biti naša nezaobilazna destinacija, a djeca svake godine s nestrpljenjem očekuju ovaj događaj.

No, osim festivala koji nas odvodi svake godine u Šibenik su i predivne šljunčane plaže sa ulazom u more koja imaju blagu padinu stoga se supruga i ja osjećamo mnogo sigurnije kada djeca potrče u more. Popularna plaža je i plaža Banj, gradska plaža koja ljeti vrvi od turista i nudi razne aktivnosti za odrasle i djecu.

Često posjećujemo i restorane koji izgledaju kao opuštene blagovaonice i djecu možete odvesti bilo gdje. Čak i u restoranima koji slove za vrhunske možete pronaći razne vrste tjestenine, pizze ili rižota na menu-u, a vrlo je lako i dogovoriti dječje porcije ili će vam kuhar izaći u susret i napraviti nešto “posebno” za djecu što se nama i dogodilo u više restorana u Šibeniku. Vrlo često ćete vidjeti i odjeljke namjenjene posebno za djecu tako da dok mi odrasli razgovaramo uz dobru večeru oni najčešće trčkaraju uokolo i igraju se u posebno namjenjenim prostorima samo za njih.

Dolac je najšarmantniji i najstariji dio prekrasnog Šibenika. Od kamenih stijena, kamenih kuća koje su napravljene prije nekoliko stoljeća, obrambeni zid koji povezuje tvrđave s morem, mnoštvo malih brodica vezani za obalu, ovo mjesto nam je jedno od najdržaih za “sjesti” na kavu i uživati u zalasku sunca i svakako bih ga svima preporučio.

Jedan od novijih atrakcija u Šibeniku je dalmatinsko etno selo koje pruža vrhunski uvid u živote ljudi sa lokalnih područja kroz stoljeća. Dio je Solaris Beach Resort kompleksa (Hoteli Solaris) i udaljeno je  samo nekoliko kilometara južno od Šibenika, no nećete požaliti ako se uputite na jednodnevni izlet u ovo etno selo. Nas je posebno osvojila tradicionalna kuhinja i ponuda, a djecu uske kamene ulice na kojima se nalaze animatori odjeveni u razne kostime iz raznih razdoblja, tkalačke radionice i radionice maslinovog ulja “na stari” način te vodenica. 

Što se tiče smještaja do sada smo iznajmljivali apartman u privatnom smještaju kod jedne divne gospođe, jer su obično najam apartmana jeftiniji izbor od rezervacije i odsjedanja u hotelskim sobama. No, kako svake godine svoj godišnji odmor provodimo u Šibeniku počeli smo razmišljati o kupnji vlastitog apartmana ili male nekretnine. Na ovoj stranici smo pronašli prekrasne nekretnine, samo još trebamo definirati koliko smo spremni dati te supruga treba izreći odlučujuće "kupujemo". Tako ćemo moći provoditi mnogo više vremena u Šibeniku i imati više fleksibilnosti, a i djeci će uvijek ostati nerketnina na moru u kojoj će onda moći ljetovati sa svojom obitelji u budućnosti. 

Autor: Ivan Horvat

Čuvarkuća na Facebooku


Warning: Unknown: write failed: Disk quota exceeded (122) in Unknown on line 0

Warning: Unknown: Failed to write session data (files). Please verify that the current setting of session.save_path is correct (/tmp) in Unknown on line 0