Predmeti za prijelaznu fazu – dekice i plišanci za spavanje

Objavljeno 25.10.2013. | Dobna skupina: 0-1, 1-3

Postoje predmeti koji bebi mogu pomoći da se sama utješi i ponovno zaspe. Ti predmeti za prijelaznu fazu mogu poslužiti kao nadomjestak za roditelje tijekom besanih noći.

Mnogo je razloga zašto se neke bebe češće bude noću. Predmetima za prijelazno razdoblje ih se može utješiti, a ponekad se bebe tako naviknu na njih da više ne traže toliko pažnju i prisutstvo roditelja.

Iako su svojevrsna utjeha važno je napomenuti da  predmeti za prijelazno razdoblje mogu biti i opasni jer predstavljaju rizik od gušenja te ih ne treba koristiti sve dok vaša bebe ne ovlada vještinom okretanja u krevetiću.

Dekice ili male plišane igračke najčešće se koriste kao predmeti za prijelazno razdoblje

Tijekom dana upoznajte bebu s nekoliko predmeta koji bi joj mogli biti interesantni. Tijekom noći sve te predmete stavite u bebin krevetić . Beba će pronaći jedan ili dva predmeta koji će joj biti draži od ostalih; mogla bi zaspati bliže tom predmetu ili će ga zgrabiti kada je podignete iz kreveta. Jednom kada beba odabere sebi najdraži predmet, dajte joj ih za vrijeme priprema za spavanje. Beba će početi taj predmet vezivati za vrijeme spremanja na spavanje. Predmet će joj naznačiti da je vrijeme da se pripremi za razdoblje kada će ostati sama.

Neke mame znaju na predmet za prijelazno razdoblje staviti kap svojeg mlijeka kako bi beba osjetila majčin miris tijekom noći.

Jednom kada beba uspostavi vezu sa svojom najdražim predmetom  dopustite mu da ga nosi sa sobom i tijekom dana. Njezina će se povezanost s tim predmetom samo produbiti i tako jačati njezin osjećaj sigurnosti.

Ako upotrebljavate dudu kako biste smirili bebu, tijekom noći po krevetiću porazmjestite nekoliko duda kako bi ih beba ako se probudi mogla pronaći. Na taj će se način beba sama umiriti i opet zaspati.

Izvor: Priručnik za vlasnike malih beba, Dr. Louis Borgenicht i Joe Borgenicht

Autor: Čuvarkuća uredništvo

1 korisnik je označio ovu preporuku kao korisnu.

Čuvarkuća ocjenjuje

Na ovome se mjestu nalaze sažeci preporuka uz ocjene uredništva ili stručnjaka.

Napomena
Neke mame znaju na predmet za prijelazno razdoblje staviti kap svojega mlijeka kako bi beba osjetila majčin miris tijekom noći.

Čuvarkuća preporučuje

Pogledaj i ovo!

Čuvarkuća na Facebooku

Još iz ove kategorije

marketing