Prednosti dojenja, nedostataka nema!

Objavljeno 02.03.2015. | Dobna skupina: 0-1

Dojenje nije samo hranjenje, ono je vrijeme nježnosti i stvaranja najsnažnije veze u životu, one između majke i njenog djeteta. Šteta propustiti taj dar prirode.

Svaka žena koja može dojiti trebala bi to i činiti, jer prednosti dojenja nad hranjenjem djece adaptiranim mlijekom nebrojena su, kako za djecu tako i za majke. Dojenje je najjednostavniji način hranjenja, hrana dolazi u naboljem obliku, sastavu i temperaturi za dojenče.

Prilikom dojenja dolazi do fizičkog kontakta i zbližavanja majke i djeteta, što doprinosi normalnom psihološkom razvoju djeteta. U majčinom mlijeku sadržani su brojni zaštitni čimbenici poput imunoglobulina, lizozima, laktoferina i mnogih drugih. Oni djeluju kao antitijela napadajući štetne bakterije, čuvajući zalihe željeza, jačaju imunološki sustav djeteta, preveniraju pojavu alergija i infekcija dišnog i probavnog sustava. Smatra se da se dojenjem može smanjiti rizik od iznenadne smrti u kolijevci, kolitisa, kronove bolesti i kroničnih probavnih oboljenja.

Dojenje ima brojne prednosti i za mamu i za bebu. Osim hranjivosti, dojenje osigurava i brojne emocionalne prednosti za mamu i bebu

Uz brojne prednosti za dijete, dojenje ima i prednosti za majke. Dojenjem se ispušta hormon oksitocin, hormon sreće, koji regulira otpuštanje mlijeka, ali i opuštanje mame, utječe na kontrakcije maternice koja se brže i prirodnije vrati u stanje prije trudnoće, odgađa se ovulacija, troši se znatna količina energije što pomaže prilikom rješavanja kilograma nakupljenih u trudnoći. Dojenje smanjuje krvni tlak, prevenira rak dojke i jajnika, i osteoporozu. Uz sve navedene prednosti dojenje je najljepše i najintimnije vrijeme koje možete provesti sa vašom bebom.

Izvor: www.dijeta.hr

Autor: Čuvarkuća uredništvo

1 korisnik je označio ovu preporuku kao korisnu.

Pogledaj i ovo!

Čuvarkuća na Facebooku

Još iz ove kategorije

marketing