Prehlada u trudnoći

Objavljeno 16.11.2014. | Dobna skupina: Još nema dijete, Prije poroda

Trudnice se češće prehlade od žena koje nisu u drugom stanju. Ovo se dešava zato jer je imunološki sustav malo manje učinkovit tijekom trudnoće.

Bolje spriječiti nego liječiti, stoga je uravnotežena prehrana, redovita vježba i često pranje ruku najbolji način da umanjite vjerojatnost obolijevanja tijekom trudnoće. No ukoliko se ipak razbolite donosimo vam neke savjete kako da izađete na kraj s prehladom. 

Za vrijeme trudnoće ne uzimajte nikakve lijekove bez da ste o tome razgovarali sa svojim ginekologom. Ono što vama pomaže, nije automatski dobro i za dijete. Premda posteljica neke tvari propušta prema djetetu, a neke ne, određene tvari čije su molekule takve veličine da mogu proći kroz zaštitnu mrežu posteljice, mogu dospjeti do djeteta, a da to nije povoljno. Takav prolaz osobito je opasan u prvom tromjesečju trudnoće jer se za to vrijeme stvaraju osnove organa djeteta pa štetne tvari u tom razdoblju mogu dovesti do nakaznosti i drugih komplikacija.  Većina antihistamina, dekongestanata i lijekova protiv kašlja se ne smije koristiti osim ako vam to prepiše liječnik. U pravilu ti lijekovi nisu testirani na trudnicama  i mogu negativno utjecati na plod. U većini slučajeva smije se uzeti acetaminofen za slabije bolove ili glavobolju, a trebali bi izbjegavati ibuprofen i aspirin, osim ako vam to izričito dopusti liječnik.

Hunjavica: kada je nos pun...

Bezopasno sredstvo za zaštopan nos je otopina sluzi sljezovog korijena

Treba znati da većina sredstava za kapanje nosa (osim onih koji sadrže čistu, obično morsku vodu), sadrže u sebi kemijske tvari koje dovode do stiskanja krvnih žila u sluznici nosa. To je kod prehlade poželjno jer se tako smanjuje nabreknutost sluznice nosa i dolazi do lakšeg disanja, no te tvari se putem krvnih žila nosa unose u krvotok. Bezopasno sredstvo je otopina sluzi sljezovog korijena, koja je poznato sredstvo protiv curenja nosa u dojenčadi, kao i prije spomenute kapi morske vode. No, i kod kuće možete napraviti otopinu slane vode, koju možete ukapati pomoću kapaljke u nosnice. Također su bezopasni i homeopatski pripravci kapi za nos.

Homeopatija? Zašto ne?


Kod zdravstvenih poteškoća kao što su upale u trudnoći, homeopatski pripravci mogu vam koristiti, a škoditi vam sigurno neće. Princip homeopatskih preparata je naime taj, da su aktivne tvari u njima razrijeđene gotovo do molekularnih razina. Ovi se preparati, namijenjeni različitim tegobama, mogu kupiti u ljekarnama bez recepta, najčešće su u obliku malih kuglica (ali mogu biti i u obliku praška, kapljica ili tableta). S obzirom na to da je tradicionalna medicina nesklona alternativnim metodama, većina liječnika vjerojatno vam neće htjeti dati savjet što se homeopatije tiče. No, postoje i diplomirani liječnici koji se sasvim legalno bave homeopatijom, tako da se za savjet možete obratiti njima.

Šetnje i lagana tjelovježba na svježem zraku također doprinose jačanju imunološkog sustava.

Ukoliko bolujete od astme, najbolje je da tijekom trudnoće o tome vodi računa vaš ginekolog, koji će vam, ako treba u suradnji sa specijalistima za dišne bolesti, dati upute što da radite i koje lijekove da imate pri ruci, ako vam se u trudnoći dogodi napad astme.

Boli vas grlo: ne možete gutati?


Uobičajene lijekove za ovakvu vrstu tegoba nemojte uzimati tijekom trudnoće. Tablete za grlo koje se cuclaju poput bombona bolje je izbjegavati, a umjesto njih napraviti kod kuće čaj od žalfije (kadulje), kojeg treba grgljati više puta dnevno u ravnomjernim vremenskim razmacima.

Što ako se simptomi još više pojačaju?

Tada morate ostati mirovati u krevetu. Toplina pomaže imunološkom sustavu tijela da se "sabere" i lakše brani organizam. U slučaju povišene temperature morate se obratiti liječniku jer ona, osobito kada je viša od 39°C, može poremetiti opskrbu djeteta krvlju, a u uznapredovaloj trudnoći i izazvati početak trudova. Kod jake prehlade s glavoboljom i bolima u cijelom tijelu, mnogi liječnici preporučit će paracetamol. Ovaj je lijek dobra zamjena uobičajenoj acetilsalicilnoj kiselini (aspirinu, andolu), koja, ako se uzima u većim količinama neposredno prije poroda, može dovesti do nezatvaranja botalijevog duktusa, žile koja prije rođenja povezuje aortu i plućnu arteriju fetusa, no nakon rođenja mora postati neprohodna. Ako se to ne dogodi, dijete može imati ozbiljnih srčanih tegoba.

Ako ste trudni i prehlađeni, izbjegavajte uzimanje lijekova bez prethodnog savjetovanja s liječnikom ili ginekologom

Visoka temperatura je razlog za odlazak liječniku i stoga jer je može uzrokovati i ozbiljnija infekcija od obične viroze, odnosno prehlade. Može se raditi o bronhitisu, upali sinusa, srednjeg uha ili pluća, tako da tada treba uzimati i antibiotike. Trudnice se obično boje uzimanja antibiotika, a za to postoje valjani razlozi. Mnogi od njih mogu naškoditi djetetu, i to ne samo u onom, najosjetljivijem razdoblju od prva tri mjeseca. No, postoji i niz dokaza o antibioticima koji se mogu bez bojazni uzimati tijekom trudnoće, ali naravno nikad samovoljno i uvijek pod kontrolom liječnika. Tijekom trudnoće može se npr. uzimati penicilin, a u slučaju da postoji alergija na njega, umjesto njega eritromicin te cefalosporini. Ne smiju se uzimati tetraciklini jer oni oštećuju osnovu zuba u djeteta, niti kloramfenikol jer može doći do oštećenja koštane srži djeteta.

Ukoliko ste trudni, a po prirodi posla morate dolaziti u dodir s mnogo ljudi ili djece (primjerice, ako ste odgojiteljica, učiteljica, liječnica, prodavačica...), posavjetujte se s vašim liječnikom o koristi od uzimanja pripravaka koji jačaju imunološki sustav (to su najčešće pripravci biljaka, npr. rudbekije).

Autor: Čuvarkuća uredništvo

Registriraj se ili se prijavi i reci nam je li ti ova preporuka bila korisna!

Čuvarkuća ocjenjuje

Na ovome se mjestu nalaze sažeci preporuka uz ocjene uredništva ili stručnjaka.

Higijena

5

Često pranje ruku vrlo je važno pogotovo ako ste u stalnom kontaktu s ljudima

Napomena
Prehlada u trudnoći može se uspješno riješiti biljnim pripravcima i čajevima, no prije uzimanja bilo kakvih tableta posavjetujte se s liječnikom ili ginekologom.

Čuvarkuća preporučuje

Pogledaj i ovo!

Čuvarkuća na Facebooku

Još iz ove kategorije

marketing