Prehlađena beba

Objavljeno 27.10.2013. | Dobna skupina: 0-1, 1-3

Čuvarkuća u suradnji s … Imunitet beba nije dovoljno jak da se izbori s virusima, pa ih po hladnijeom vremenu često muče prehlade.

Zbog nosića koji curi, kihanja, povišene temperature ili kašlja zabrinuti roditelji često i usred noći jure kod pedijatra na pregled, iako se s ovim problemima mogu i sami izboriti kod kuće.

Ne prekidajte dojenje

Ukoliko beba ima lakšu respiratornu infekciju, nemojte je voditi liječniku niti joj davati lijekove, posebno ne antibiotike. Ovi lijekovi joj neće pomoći, ali mogu zakomplicirati i produljiti bolest.

Prehlađena beba trebala bi boraviti u provjetrenoj prostoriji u kojoj je temperatura 22–25 stupnjeva i u kojoj se, naravno, ne puši. Bebi ponudite što više tekućine, naročito ako ima povišenu temperaturu, kako ne bi dehidrirala.

Bebi će zasigurno oslabiti apetit, jer se organizam mora boriti s infekcijom, a ne probavljati hranu. Češće joj ponudite da nešto pojede, ali ne očekujte da će uvijek prihvatiti i, naravno, ne paničarite zbog toga. Ako imate bebu koja još sisa, dojite je češće nego obično.

Olakšajte bebi iskašljavanje tako što ćete je staviti preko koljena i lagano je lupkajte po leđima. I vlažan zrak olakšava disanje, pa omogućite mališanu da udiše toplu paru iznad inhalatora, posude s toplom vodom ili pored kade u kojoj je vruća voda.

Bebi koja kašlje ili je prehlađena što češće čistite nosić, posebno prije jela ili spavanja. Stvrdnuti sekret očistite štapićem koji ste ovlažili fiziološkom otopinom.

Bebu koja ima temperaturu hladite spužvicom ili tuširajte mlakom, nikako hladnom, vodom.

Kada bolest prestane, bebi svakodnevno dajte jedan dodatni obrok tijekom sljedećih sedam dana. Smatra se da se beba potpuno oporavila kada povrati težinu koju je imala prije bolesti.

Autor: Čuvarkuća uredništvo

1 korisnik je označio ovu preporuku kao korisnu.

Čuvarkuća preporučuje

Pogledaj i ovo!

Čuvarkuća na Facebooku

Još iz ove kategorije

marketing

Warning: Unknown: write failed: Disk quota exceeded (122) in Unknown on line 0

Warning: Unknown: Failed to write session data (files). Please verify that the current setting of session.save_path is correct (/tmp) in Unknown on line 0