Prehrambena vlakna u trudnoći
Čuvarkuća u suradnji s …
Prehrambena vlakna su izuzetno blagotvorni sastojci uravnotežene prehrane svake trudnice.
Osim što će smanjiti rizik od
konstipacije i hemoroida – neugodnih tegoba koje prate brojne
trudnoće, istraživanja pokazuju da unos većih količina
prehrambenih vlakana tijekom prvog tromjesječja trudnoće smanjuje
rizik od preeklampsije, potencijalno fatalnog stanja
okarakteriziranog povišenim krvnim tlakom.
Tijekom trudnoće preporučuje se dnevni unos 25 do 30 g vlakana
koje valja unijeti putem voća, povrća, cjelovitih žitarica i
mahunarki.
Jeste li znali?
- Konzervirano i smrznuto voće i povrće sadrži jednake količine vlakana kao i svježe. Ipak, ostali načini obrađivanja mogu smanjiti njihov sadržaj.
- Sušenje i gnječenje, primjerice, uništavaju sposobnost vlakana da zadržavaju vodu.
- Uklanjanje sjemenki i ljuske, također smanjuje sadržaj vlakana.
- Neoguljene rajčice imaju više prehrambenih vlakana od oguljenih koje ih pak imaju više nego sok od rajčice.
Na Ledovoj web stranici www.ledo.hr nalazi se Vodič za pravilnu prehranu trudnica, dojilja i beba koji sadrži sve savjete na jednom mjestu.