Prehrana bogata vitaminima i mineralima
Jedan od najprirodnijih načina da osnažite djetetov imunitet je kroz uravnoteženu prehranu koja obiluje voćem i povrćem.
Sljedeće tvari smatraju se najkorisnijima za jačanje imuniteta:
- Vitamin C je ima jako antioksidativnog djelovanje. Nalazi se u šumskom voću, citrusima, kiviju, papaji, šipku, višnji, crnom ribizu, lisnatom povrću, kupusu, krumpiru, rajčici, paprici...
- Vitamin E potiče nastajanje stanica koje uništavaju mikrobe i stanice raka. Namirnice bogate tim vitaminom su biljna ulja, cjelovite žitarice, zeleno lisnato povrće, orašasti plodovi i sjemenke, pšenične klice…
- Karotenoidi posjeduju snažna antioksidativna i antikancerogena svojstva, a među njima je najvažniji beta-karoten. Ima ih u žutom, zelenom i crvenom voću i povrću.
- Bioflavonoidi brane tijelo od onečišćivača okoliša te pozitivno utječu na krvožilni sustav. Ima ih u voću i povrću (tamno obojeno voće - grožđe, borovnica, kupina; citrusno voće, jabuke, čaj, soja, crveni luk, i brokula)...
- Cink je među važnijima za obranu organizma, no u kontroliranim količinama. Nalazi se u tofuu, orašastim plodovima, grahu, kamenicama, rakovima, teletini, puretini…
- Češnjak stimulira imunološki sustav jer djeluje kao antioksidans.
- Selen je prijeko potreban za rad imunološkog sustava. Možemo ga naći u mesu, plodovima mora, integralnoj riži, svježem siru…
- Omega-3 masne kiseline koriste i krvožilnom i imunološkom sustavu. Dobar izvor je riba (tuna, losos, sardine...), ulje sjemenki lana, sjemenke gorčice, sjemenke bundeve, orahovo ulje, zeleno lisnato povrće, žitarice, spirulina...
- Med je dobar prirodni imunostimulator. Propolis, cvjetni prah i matična mliječ sadržavaju pregršt vitamina, minerala i aminokiselina koji djeluju stimulativno na organizam. Ako dijete nije alergično na pčelinje proizvode i med mu je ukusan, neka ga uvijek bude u domu prevencije radi.
- Đumbir je odličan za podizanje imuniteta i sprečavanje prehlade. Možete ga koristiti kao začin koji dodajete jelima ili nascjeckati svježeg korijena uz ostalo povrće koje dodajete u juhu ili varivo.