Prehrana djece s dijabetesom

Objavljeno 03.10.2015. | Dobna skupina: 0-1, 1-3, 3-7, 7+

Osim adekvatno izračunate ukupne energetske vrijednosti hrane, u jelovniku djeteta oboljelog od dijabetesa važna je i zastupljenost one hrane koja je neophodna za pravilan rast i razvoj.

Ta se hrana nalazi u grupama namirnica koje sadrže povrće, voće i mlijeko. Stoga se zbog adekvatnog planiranja jelovnika prvo iz ukupno izračunate energetske vrijednosti (kcal/dan), treba izračunati dio koji otpada na mlijeko, povrće i voće. Ono što nam ostaje raspoređuje se na kruh i njegove zamjene, meso i njegove zamjene, te masnoće.

Osnovna jedinična mjera u svakoj od šest grupa namirnica je jedna jedinica. Jedna jedinica u određenoj grupi namirnica ima uvijek istu energetsku vrijednost, ali je količina i vrsta namirnica unutar svake grupe različita.

Primjerice, energetska vrijednost je 68 kcal (285 kj). Kako odabir namirnice unutar svake pojedine grupe ovisi o masi namirnice koja odgovara jednoj jedinici, vodeći brigu o količini (masi) namirnice unutar grupe kruh i zamjene odabiremo različite namirnice te grupe, te time dobivamo raznovrsniji i kvalitetniji jelovnik. To znači da ćemo u određenoj količini nekada iz te grupe koristiti kukuruzni, crni, polubijeli kruh ili pak žitarice u obliku pahuljica, brašna, riže ili tjestenine.

Ono na što svakako trebamo paziti su odabir proizvoda iz grupe mlijeko i zamjene jer sadrže znatnu količinu masnoća. Iako su nutritivno vrlo vrijedne i poželjne namirnice dnevnu učestalost, količinu i vrstu svakako treba pomno planirati. Prednost treba dati mlijeku do 2,8 posto masti, mliječnim fermentiranim proizvodima s manje masnoća, kao i svježem kravljem siru.

Ono što je još važno naglasiti da se u planiranju prehrane osoba s dijabetesom primjenjuje osnovni sistem podjele namirnica za dijetetičku prehranu i sastavljanje jelovnika prema preporukama Komiteta za prehranu ADA (Američkog dijetetskog društva i Američkog dijabetološkog društva). Stručnjaci na tom području prilagodili su tablice ovisno o specifičnim prehrambenim navikama i vrstama namirnice koje su im na raspolaganju.

Način pripremanja jela bitan je ne samo zbog očuvanja nutritivnih vrijednosti hrane već kod osoba oboljelih od dijabetesa neki postupci u pripremi mogu povoljno utjecati na unos određenih nutrijenata. Kada se radi o masnoćama čija je količina ograničena jednostavnim postupcima kao što je obiranje skorupa kod mlijeka ili pak obiranje suvišne masnoće s juhe nakon što se ona ohladi možemo smanjiti njihov unos. Povrće je najbolje pripremati kuhanjem u slanoj vodi ili na pari. Dijabetička dijeta isključuje upotrebu zaprške u pripremi jela. Prženje, pohanje i pečenje u dubokoj masnoći treba zamijeniti pirjanjem i pečenjem u aluminijskoj foliji ili u specijalnim tavama. Planiranje jelovnika djeteta oboljelog od dijabetesa iziskuje individualni pristup i dogovaranje postupaka za svako oboljelo dijete. Uvažavanje želja i potreba djeteta važan je segment u planiranju prehrane djeteta oboljelog od dijabetesa i doprinosi kvaliteti života djeteta.

Izvor: Vučemilović, LJ., Vujić Šisler, LJ. Prehrambeni standard za planiranje prehrane djece u dječjem vrtiću- jelovnici i normativi. Preporuke i smjernice za stručnjake koji rade na planiranju i pripremanju prehrane djece u dječjem vrtiću. Zagreb: Hrvatska udruga medicinskih sestara. 2007

Autor: Čuvarkuća uredništvo

Registriraj se ili se prijavi i reci nam je li ti ova preporuka bila korisna!

Čuvarkuća ocjenjuje

Na ovome se mjestu nalaze sažeci preporuka uz ocjene uredništva ili stručnjaka.

Ukupni dojam

5

Uvažavanje želja i potreba djeteta važan je segment u planiranju prehrane djeteta oboljelog od dijabetesa i doprinosi kvaliteti života djeteta.

Napomena
Planiranje jelovnika djeteta oboljelog od dijabetesa iziskuje individualni pristup i dogovaranje postupaka za svako oboljelo dijete.

Čuvarkuća preporučuje

Pogledaj i ovo!

Čuvarkuća na Facebooku

Još iz ove kategorije

marketing

Warning: Unknown: write failed: Disk quota exceeded (122) in Unknown on line 0

Warning: Unknown: Failed to write session data (files). Please verify that the current setting of session.save_path is correct (/tmp) in Unknown on line 0