Prehrana prije trudnoće

Objavljeno 25.08.2012. | Dobna skupina: Još nema dijete

Ukoliko ste odlučili ostati u drugom stanju, promjena navika u prehrani jedna je od vrlo važnih faktora koji utječu na zdravlje vašeg djeteta.

Treba li mijenjati svoju prehranu?

Ne zaboravite da hrana koju unosite uvelike može utjecati na mogućnost trudnoće - i na dobar i na loš način. Bitna je i činjenica da hrana utječe i na zdravlje vaše bebe. Raznovrsna prehrana koja sadrži adekvatne količine hranljivih sastojaka neophodna je i prije i za vrijeme trudnoće i dojenja.

Kada uvesti promjene u prehrani?

Nema točno određenog vremenskog razdoblja koje možemo navesti kao optimalno za promjenu navika. Što prije to bolje! Ukoliko ste se odlučili na trudnoću, savetujemo vam da odmah počnete s promjenama (naročito u ishrani). Planiranje trudnoće savršena je prilika za promjenu vaših navika, a svaki dan je dobar dan za početak vođenja zdravog života. Imajte na umu da su najosjetljivija prva tri tjedna trudnoće, kada najčešće još niste ni svjesni da ste trudni, jer je tada razvoj bebe najosjetljiviji. Napravite "zdrave“ promjene u svom hladnjaku i jelovniku.

Što poduzeti prije trudnoće?

Ukoliko ne unosite dovoljno vitamina i minerala, hranite se neredovito i lošom (fast food) hranom, malo spavate, pod svakodnevnim ste stresom... obavezno morate dovesti u red svoj način prehrane i života uopće. Planiranjem zdrave trudnoće i zdravim stilom života umanjit ćete rizike od komplikacija.

Preporučuje se da prije planirane trudnoće uzmete u obzir sljedeće savjete:

  • Unos hrane treba biti prilagođen principima pravilne prehrane;
  • Nikako ne smijete preskakati obroke ili držati neku od niskokaloričnih dijeta;
  • Obavezano vodite računa o unosu vitamina i minerala (pogotovo željeza, kalcija, folne kiseline);
  • Alkohol izbacite iz upotrebe, a ograničite konzumaciju napitaka s kofeinom;
  • Smanjite unos šećera i zamijenite ih povrćem, voćem i žitaricama ("vlaknastim" namirnicama);
  • Održavajte tjelesnu težinu - uz zdravu prehranu osigurat ćete pravilan rast i razvoj bebe u vašoj maternici;

Je li važan unos vitamina i minerala prije trudnoće?

Izuzetno je važan! Ukoliko planirate trudnoću, odmah počnite uzimati vitamine i minerale (prethodno se konzultirajte s liječnikom) kako putem odgovarajućih preparata, tako i putem hrane. Zapamtite - preparati nikako ne mogu biti jedini izvor ovih nutritivnih sastojaka i nisu zamjena za hranu!

Bitan je unos vitamina B kompleksa (riba, plodovi mora, žutanjak, mlijeko, jogurt i fermentirani sirevi, pivski kvasac, soja, pšenica), folne kiseline (pivski kvasac i pšenica - najbogatiji izvori za vegetarijanke, zeleno lisnato povrće, naranče, jezgrasto voće i sjemenke) - budući da se uništava termičkom obradom - povrće jedite u vidu salate ili kuhano na pari; kalcija (mlijeko i mliječni proizvodi, girice i srdele, zeleno lisnato povrće, sezam, soja (u zrnu), sojino mlijeko i tofu sir (obogaćeni kalcijem), badem) i željeza (crveno meso, jetra (goveđa, pileća, teleća), grah, obogaćene žitarice i suhe šljive, tunjevina, soja, bundeva, grašak, pivski kvasac, smokva, žutanjak, grožđice).

Autor: Čuvarkuća uredništvo

Registriraj se ili se prijavi i reci nam je li ti ova preporuka bila korisna!

Čuvarkuća ocjenjuje

Na ovome se mjestu nalaze sažeci preporuka uz ocjene uredništva ili stručnjaka.

Napomena
Raznovrsna i pravilno kombinirana prehrana također ima značajnog utjecaja na plodnost.

Čuvarkuća preporučuje

Pogledaj i ovo!

Čuvarkuća na Facebooku

Još iz ove kategorije

marketing