Prehranom protiv gljivičnih genitalnih infekcija

Objavljeno 28.04.2014. | Dobna skupina: Još nema dijete, Prije poroda, 0-1, 1-3, 3-7, 7+

Budući da gljivičnoj genitalnoj infekciji uglavnom uvijek prethodi, ili je istodobno prisutna, gljivična crijevna infekcija, osobito je potrebno obratiti pozornost na prehranu.

Potrebno je izbjegavati šećere te namirnice koje sadrže gljivice i plijesni.

Izbjegavajte šećere

Gljivice se hrane šećerom i razlažu ga do ugljičnog dioksida i vode. Zbog toga se često kod prekomjernog bujanja gljivica javljaju mnogobrojne, prije svega probavne smetnje poput stvaranja plinova i nadutost. 

Izbjegavati šećer znači mnogo više od jednostavnog prestanka dodavanja šećera u jelo ili čaj - to znači provjeravati prisutnost šećera u svemu čime se hranimo. Pratite oznake proizvođača o svim sastojcima koji su korišteni u proizvodnji. 

Potrebno je izbjegavati maltozu, kukuruzni sirup, umjetna sladila, fruktozu, kukuruzni škrob, sodu i laktozu. Mliječni proizvodi, osobito mlijeko i sladoled takođerpogoduju razmnožavanju gljivica zbog visokog sadržaja mliječnog šećera.

Izbjegavajte namirnice koje sadrže gljivice i plijesni

Ovo prije svega znači izbjegavati namirnice kao što su kruh, kolači, keksi i drugi rafinirani ugljikohidrati koji mogu pogodovati pretjeranom rastu gljivica u crijevima i rodnici, potom industrijski voćni sokovi, umak od rajčice (osim "domaćeg" pripremljenog od svježih rajčica). 

Također se preporučuje...

Izbjegavati hranu koja sadrži ocat, ukiseljeno povrće, dimljenu hranu, alkohol, fermentiranu hranu, sušeno meso i voće, gljive, pistacije i kikiriki. 

Što jesti?

Umjesto toga preporučuje se zdrava hrana koja ne sadrži gljivice i plijesni: cjelovite žitarice popute smeđe riže, prosa, ječma, te svježe povrće. 

Gljivice se u crijevima često nalaze u formi nakupina između crijevnih resica i nabora crijevne sluznice. Stoga se za vrijeme medikamentoznog liječenja preporučuju namirnice s visokim sadržajem vlakana i biljnih balastnih tvari, koje sa svoje strane mehanički potpomažu odstranjenju gljivičnih nakupina. 

Veoma je korisno zeleno povrće pripremljeno na pari jer obiluje klorofilom koji djeluje pročišćavajuće. Dopuštene su i morske biljke, raženi kruh, kukuruzne kokice, tortilje, tofu, miso, obični jogurt, krto meso, svježa riba, meso prirodno hranjene peradi i jaja prirodno hranjenih kokoši. 

Novija istraživanja pokazuju kako i prirodno čisto maslinovo ulje, uzimano u malim količinima suzbija neprirodno razmnožavanje gljivica. Češnjak, kako sirov, tako i kratko prokuhan pomaže u procesu uklanjanja kandide iz crijeva.

Izvor: Poliklinika Harni

Autor: Čuvarkuća uredništvo

Registriraj se ili se prijavi i reci nam je li ti ova preporuka bila korisna!

Čuvarkuća ocjenjuje

Na ovome se mjestu nalaze sažeci preporuka uz ocjene uredništva ili stručnjaka.

Napomena
Neosporna je povezanost antibiotika i rafiniranih životnih namirnica u prehrani s pretjeranim razmnožavanjem gljivica u crijevima i vagini. Gljivice koriste u svojoj prehrani prije svega ugljikohidrate, pa rastu više što je veća ponuda ugljikohidrata.

Čuvarkuća preporučuje

Pogledaj i ovo!

Čuvarkuća na Facebooku

Još iz ove kategorije

marketing

Warning: Unknown: write failed: Disk quota exceeded (122) in Unknown on line 0

Warning: Unknown: Failed to write session data (files). Please verify that the current setting of session.save_path is correct (/tmp) in Unknown on line 0