Prenatalni testovi - mjerenje nuhalnog nabora i triple test

Objavljeno 29.09.2011. | Dobna skupina: Prije poroda

Prenatalna dijagnostika omogućava otkrivanje rizika za cijeli niz bolesti.

Razvoj znanosti omogućio nam je da prenatalnom dijagnostikom probamo odgovoriti na pitanje da li je moje dijete zdravo. Ovi testovi se ne izvode rutinski, već ukoliko postoji određeni rizik od anomalije ploda. Važno je znati da rezultati testova ne govore ima li vaše dijete anomaliju ili ne, već koliki je rizik od istih.

Mjerenje nuhalnog mjehura izvodi se ultrazvučno i nije rizično ni za majku ni za plod. Izvodi se u prvom tromjesečju trudnoće, između 10. i 14 tjedna. Pregled može dati naznake moguće anomalije ploda (posebno Downow sindrom, Trisomija 13 i Trisomija 18; ujedno i srčane anomalije). Ukoliko test pokaže pojačani rizik, na što će vas upozoriti vaš liječnik, možete učiniti dodatne testove, kao što je triple test. Ukoliko uz pozitivan nalaz nuhalnog nabora ulazite i u rizičnu skupini trudnica (starije od 35, ako netko u obitelji ima genetske anomalije, ili sami imate genetski poremećaj, ako ste bili izloženi zarazi (rubeola), ako ste imali neuspješne trudnoće, , ukoliko liječnik utvrdi nenormalan razvoj ploda) liječnik će vas uputiti i na amniocentezu. O mogućim posljedicicama te pretrage razgovarajte s liječnikom.

Triple test je jednostavna krvna pretraga. Mjeri vrijednosti triju hormona koje proizvodi plod i koji prelaze u majčin krvotok: alfa-fetoprotein (AFP), korionski gonadotropin (hCG) i estriol. Povišene vrijednosti hormona mogu biti naznaka određenih anomalija ploda kao što je spina bifida. Nenormalna količina tih hormona može biti naznaka povećanog rizika od Downowog sindroma ili drugih genetskih poremećaja.

Izvor: www.roda.hr

Autor: Čuvarkuća uredništvo

Registriraj se ili se prijavi i reci nam je li ti ova preporuka bila korisna!

Čuvarkuća ocjenjuje

Na ovome se mjestu nalaze sažeci preporuka uz ocjene uredništva ili stručnjaka.

Napomena
Obje su pretrage jednostavne i neinvazivne: mjerenje nuhalnog nabora provodi se ultrazvučno, a triple test jednostavna je krvna pretraga.

Pogledaj i ovo!

Čuvarkuća na Facebooku

Još iz ove kategorije

marketing

Warning: Unknown: write failed: Disk quota exceeded (122) in Unknown on line 0

Warning: Unknown: Failed to write session data (files). Please verify that the current setting of session.save_path is correct (/tmp) in Unknown on line 0