Prepopustljivi i prezaštitnički roditelji

Objavljeno 27.08.2014. | Dobna skupina: 3-7, 7+

Do koje granice bi brižni roditelji trebali popuštati i štititi svoju djecu?

Ponekad roditelji pretjeraju u podređivanju svojeg života potrebama djeteta i sve je više roditelja koji ne znaju svojoj djeci reći NE jer se boje da će ih tada njihova djeca manje voljeti. No, zadovoljavajući trenutačno svaku njihovu potrebu i izbjegavajući svaku mogućnost da budu uznemirena i frustrirana oduzimamo djeci priliku da nauče kako savladati prepreke u životu, kako doći do onoga što žele, kako se utješiti kad nije po  njihovom, kako uzeti u obzir druge ljude.

Pretjeranim štićenjem djeteta sputavamo njegovu priliku da se pripremi za svijet odraslih

Može se dogoditi da ih, dajući im previše, naučimo  nekim stvarima koje nismo željeli, na primjer da su ona uvijek na prvom mjestu i da drugi ljudi nisu važni. Kao uzor od kojeg uče šaljemo im poruku kako je u redu podređivati se drugima i ne zauzimati se za sebe. Pri stalnom pokušaju da ih zaštitimo od nevolja zapravo sputavamo njihovu priliku da se pripreme za svijet odraslih.

Činjenica je da danas roditelji u prosjeku imaju manje djece nego prije tridesetak godina i da mogu više pažnje posvetiti svakom djetetu i više mu priuštiti. Isto tako u današnje vrijeme roditelji su zbog prevelike zaposlenosti puno odsutni i nerijetko se zbog toga osjećaju krivima, pa djeca mogu zatražiti i dobiti što god žele kako bi to vrijeme koje provode skupa bilo savršeno.

Međutim, moramo biti svjesni toga da  ne dajući djeci određene granice smanjujemo mogućnost razvoja njihove ličnosti. Iako se čini teškim, postavljanje granica jedan je od najvećih načina izražavanja roditeljske ljubavi. Određivanje razumnih, čvrstih i strukturiranih pravila zahtjeva više vremena i promišljanja, a u užurbanom ritmu u kojem živimo često je brže i jednostavnije popustiti. No, na duži rok to uzrokuje niz problema, pogotovo kad djetetu jedan dan nešto dopustimo, a drugi dan ga za isto to kažnjavamo. Ono ne zna gdje su granice i do kuda može ići.

Djetetu je potrebno da zna gdje su granice i do kuda može ići.

Adolescenti koji imaju previše popustljive roditelje koji ugađaju svim njihovim željama, u pravilu u školi prolaze lošije i češće uzimaju droge i alkohol za razliku od onih čiji roditelji potiču u njima samostalno i odgovorno ponašanje.

Vjerojatno ste previše popustlji roditelj ako vaše dijete:

  • plače i bijesno baca igračke dok nešto ne bude po njegovom. Ovakvi ispadi bijesa normalni su u drugoj i trećoj godini, ali ne i s pet, šest godina
  • ima problema u zadržavanju prijatelja i igranju s drugom djecom
  • u vašu kuću jedva mogu stati igračke, a ono i dalje traži još
  • pretilo je zbog popuštanja u ishrani  i previše brze hrane, slatkiša (s tim da ove poteškoće mogu biti uzrokovane i razvojema, a ne odgojem)
  • očekuje da za njega činite stvari koje može i ono samo (roditelji često nisu svjesni sposobnosti svojeg djeteta)

 Izvor: Odgajam li dobro svoje dijete?, Gordana Buljan Flander, Ana Karlović

Autor: Čuvarkuća uredništvo

1 korisnik je označio ovu preporuku kao korisnu.

Čuvarkuća ocjenjuje

Na ovome se mjestu nalaze sažeci preporuka uz ocjene uredništva ili stručnjaka.

Ukupni dojam

0

U užurbanom ritmu u kojem živimo često je brže i jednostavnije popustiti djetetu.

Napomena
Postavljanje granica jedan je od najvećih načina izražavanja roditeljske ljubavi.

Pogledaj i ovo!

Čuvarkuća na Facebooku

Još iz ove kategorije

marketing

Warning: Unknown: write failed: Disk quota exceeded (122) in Unknown on line 0

Warning: Unknown: Failed to write session data (files). Please verify that the current setting of session.save_path is correct (/tmp) in Unknown on line 0