Preporučeni prirast na tjelesnoj masi

Objavljeno 31.10.2012. | Dobna skupina: Još nema dijete, Prije poroda

Čuvarkuća u suradnji s … Tjelesna masa žene prije začeća i porast tjelesne mase tijekom trudnoće uvelike utječu na rast fetusa.

Pothranjene žene imaju veće izglede da će roditi novorođenče niske porođajne mase, posebice ako ne uspijevaju dobiti potrebne kilograme tijekom trudnoće. Isto vrijedi čak i kada je dobitak na tjelesnoj masi jednak kao i u adekvatno uhranjenih žena. Također, učestalost prijevremenih poroda i smrti novorođenčadi veća je u skupini pothranjenih žena. S druge strane, žene s prekomjernom tjelesnom masom i pretile žene imaju posebno povećan rizik od razvoja komplikacija u trudnoći poput visokog krvnog tlaka, gestacijskog dijabetesa te postpartalnih infekcija.
Novorođenčad pretilih trudnica češće se rađa nakon očekivanog termina poroda i češće teži više od 4 kg.


Indeks tjelesne mase

(BMI, body mass index) odražava stupanj uhranjenosti. BMI se izračunava tako da podijelimo svoju tjelesnu masu (TM) u kilogramima s kvadratom visine u metrima (TV). BMI= TM/(TV)2

Raspon vrijednosti indeksa tjelesne mase.

BMI Stupanj uhranjenosti Preporučeni prirast tjelesne mase
< 18,5 pothranjenost 12,5 do 18 kg
18,5 – 24,9 normalno 11,5 do 16 kg
25 – 29,9 prekomjerna tjelesna masa 7,0 – 11 kg
30 – 34,9 pretilost I. stupnja 7,0 kg (maksimum)
35 – 39,9 pretilost II. stupnja  
≥ 40 ekstremna gojaznost  

Ovisno o indeksu tjelesne mase prije trudnoće, različite su preporuke za prirast tjelesne mase tijekom trudnoće. U tablici su prikazane preporučene vrijednosti prirasta tjelesne mase u ovisnosti o pred-trudničkom BMI.
Bez obzira na tjelesnu masu prije trudnoće, žene koje nose blizance bi trebale ostvariti prirast između 16 i 20 kg, dok bi trudnice koje nose trojke trebale dobiti oko 23 kg.

Preporučeni dnevni energetski unos

Energetske potrebe tijekom trudnoće rastu jer je uz uobičajene potrebe organizma potrebno zadovoljiti potrebe za rast i razvoj fetusa, ali i stvoriti zalihe koje će se iskoristiti za vrijeme dojenja. No, to nikako ne znači da je potrebno „jesti za dvoje“ već da je potrebno jesti pametno, raznoliko i uravnoteženo. Tijekom prvog tromjesječja nema potrebe za dodatnom energijom, osim u trudnica koje su ušle u trudnoću sa osiromašenim energetskim rezervama. Njima se preporučuje unos dodatnih 300 kcal svaki dan tijekom cijele trudnoće.

Drugo i treće tromjesječje je vrijeme kada je potrebno svakodnevno osigurati 300 kalorija više nego prije začeća. To povećanje dnevne energetske potrebe nije veliko, ali ga svakako treba pametno iskoristiti, jer ako je unos hrane u ovom razdoblju premalen i pritom još siromašan važnim nutrijentima dijete raste sporije te postoji opasnost da se rodi s malom porođajnom težinom.

Prijedlozi za "pametan" odabir dodatnih 300 kcal:

  • 2 ½ šalice mlijeka
  • 130 g mliječnog sladoleda
  • Pecivo sa sirom, srednje veličine
  • Šalica jogurta s ½ šalice bobičastog voća i 1 žličicom meda
  • 25 g orašastog i 40 g suhog voća

Na Ledovoj web stranici www.ledo.hr nalazi se Vodič za pravilnu prehranu trudnica, dojilja i beba koji sadrži sve savjete na jednom mjestu.

Autor: Darija Vranešić-Bender

1 korisnik je označio ovu preporuku kao korisnu.

Čuvarkuća ocjenjuje

Na ovome se mjestu nalaze sažeci preporuka uz ocjene uredništva ili stručnjaka.

Napomena
Žene s prekomjernom tjelesnom masom i pretile žene imaju posebno povećan rizik od razvoja komplikacija u trudnoći poput visokog krvnog tlaka, gestacijskog dijabetesa te postpartalnih infekcija.

Čuvarkuća preporučuje

Pogledaj i ovo!

Čuvarkuća na Facebooku

Još iz ove kategorije

marketing