Prepoznajte znakove dehidracije u trudnoći

Objavljeno 29.06.2013. | Dobna skupina: Prije poroda

Dehidracija u trudnoći može biti jako iscrpljujuća, stoga je nužno naučiti prepoznati prve simptome i izbjeći je.

Dehidracija, bilo da je prouzročena jutarnjim mučninama ili dodatnom krvi koja kola vašim organizmom, jako je iscrpljujuća.

Koji su najčešći simptomi dehidracije kod trudnica?

Žeđ je prvi znak da je došlo do dehidracije organizma i ovaj simptom nikako ne treba ignorirati, jer može dovesti do ozbiljnih posljedica. Znaci dehidracije su još i vrtoglavica do koje dolazi zbog pada krvnog tlaka, glavobolja, koja nekada može prerasti u migrenu, umor, mučnina, suha koža, a naročito usne.

Tamno žuta boja urina, kao i neugodan miris, također su simptomi dehidracije, iako i vitamini koje trudnice uzimaju mogu biti razlog za ovu pojavu.

Svi navedeni simptomi znak su da je već došlo do dehidracije, koja vrlo brzo može dovesti do ozbiljnih poremećaja, komplikacija u trudnoći, pa čak i do prijevremenog porođaja.

Kako spriječiti dehidraciju?

Kako biste je spriječili, nastojte postupno popiti šest do osam čaša vode na dan. Nikako nemojte čekati da ožednite jer ćete do tog trenutka već dehidrirati.
Voće i biljni čajevi ubrajaju se u tekućinu, pa birajte one vrste koje ne sadrže tein ili ga imaju u manjim količinama. Čaj rooibos, na primjer, uopće ne sadrži tein, za razliku od crnog koji ga ima mnogo, kažu nutricionisti. Tein može smanjiti apsorpciju željeza, a ono je ključno za održavanje potrebne razine energije u trudnoći.

Autor: Čuvarkuća uredništvo

Registriraj se ili se prijavi i reci nam je li ti ova preporuka bila korisna!

Čuvarkuća preporučuje

Pogledaj i ovo!

Čuvarkuća na Facebooku

Još iz ove kategorije

marketing