Pretjerana strogost: "Mora me slušati i biti dobar!"

Objavljeno 13.07.2014. | Dobna skupina: 0-1, 1-3, 3-7, 7+

Ako su roditelji strogi, to obično znači da zahtijevaju pretjeranu poslušnost.

Takvi roditelji djecu redovito obuzdavaju u njihovim malim i normalnim nestašlucima ili potrebama za agresivnom igrom (vriskanjem, skakanjem, trčanjem, lupanjem), koja je djeci neophodna, a odrasli­ma jako smeta. Oni često od djece očekuju ponašanja za koja djeca još nisu zrela, npr. od trogodišnjaka očekuju da sprema svoje igračke samostalno, ili od po prirodi nestašnog i nemirnog djeteta očekuju da u gostima bude mirno, da ništa ne dira, ne razbacuje stvari, da je mirno i pristojno u svakom trenutku. Takvi zahtjevi su pretjerani i neprimjereni.

Roditelji troše silnu energiju na to da dijete učine onakvim kakvi su oni sami, a svoju strogost smatraju najboljim načinom da dijete pripreme za budućnost, jer ga ne žele pokvariti. Odvode dijete psihologu jer je neposlušno i pretjerano živo. Pot­punu poslušnost nastoje postići kaznama ili stalnim "prodikama". Pritom ne znaju da većinu tih "pre­davanja" kojima muče dijete ono niti ne razu­mije i zbog toga postaje zbunjeno i uplašeno. Zbog takve pretjerane vanjske kontrole djeca ne razviju svoju nezavisnost i samoinicijativu, te time i sposobnost da se ravnopravno uključe u društvo vršnja­ka. Obično su vrlo "fina i pristojna", a odrasli ih uzdižu do zvijezda, za razliku od vršnjaka, koji ih odbacuju.

Ako se primjenjuju kazne, naročito ako su stroge i fizičke, dijete mo­že kod kuće biti mirno i poslušno, ali je zato u društvu vršnjaka u vrti­ću ili školi vrlo agresivno, grubo, hoće biti "glavno" pod svaku cijenu. Sve to pokazuje da dijete nema svoje unutrašnje kontrole ponašanja. Dakle, događa se nešto slično kao i kod pretjerano popustljivog stava roditelja. Kako ima manjak razu­mijevanja i višak kontrole roditelja, dijete ne razvija svoju vlastitu kontrolu.

Takvim roditeljima dijete se boji otvoreno suprotstaviti i zato poseže za različitim nači­nima izbjegavanja, koji su manje-više prikri­veni. Takvo dijete može postati nemarno u ponašanju, ne čuje što mu se kaže, zaboravi, ili ako ga sile da jede, skriva hranu. Ponekad reagira tijelom pa se javljaju različite psihosomatske smetnje kao glavobolje, bolovi u trbuhu, oko srca i dr.

Ako je vaše dijete na ovaj ili onaj način "neuspješnije, sporije u svladavanju određenih vještina" od druge djece, to uopće ne mo­ra značiti da je gluplje ili ljenje od drugih. To može značiti da se boji ili da je nesigurno.

Izvor: Godine prve zašto su važne, Milivoj Jovančević i suradnici

Autor: dr. Milivoj Jovančević

1 korisnik je označio ovu preporuku kao korisnu.

Čuvarkuća ocjenjuje

Na ovome se mjestu nalaze sažeci preporuka uz ocjene uredništva ili stručnjaka.

Napomena
Roditelji troše silnu energiju na to da dijete učine onakvim kakvi su oni sami, a svoju strogost smatraju najboljim načinom da dijete pripreme za budućnost, jer ga ne žele pokvariti.

Čuvarkuća preporučuje

Pogledaj i ovo!

Čuvarkuća na Facebooku

Još iz ove kategorije

marketing

Warning: Unknown: write failed: Disk quota exceeded (122) in Unknown on line 0

Warning: Unknown: Failed to write session data (files). Please verify that the current setting of session.save_path is correct (/tmp) in Unknown on line 0