Pretjerano zaštićivanje: "To će mama!"

Objavljeno 18.02.2016. | Dobna skupina: 0-1, 1-3, 3-7, 7+

Pretjerano zaštitnički stav pomaže nam da budemo dobri roditelji dok je dijete sasvim malo i potpuno ovisno o nama. Kasnije, kad dijete treba postepeno osamostaliti, takav stav postaje štetan.

Dijete, primjerice, želi samo jesti, samo obuti cipele, dohvatiti nešto, a ro­ditelji ga u tome sprečavaju: "Ti si mali, ti to ne znaš, pazi, past ćeš, uprljat ćeš se, to će ti mama". Kraj takvih odgajatelja djeca se ne mo­gu osamostaliti, ostaju ovisna o roditeljima, nesigurna, nemaju samo­pouzdanja i plašljiva su.

Braneći se ponekad od takvog stava roditelja, djeca reagiraju bije­som, pretjeranim zahtjevima, neposlušnošću u kući, dok izvan kuće mogu biti mirna i poslušna, plašljiva i nesigurna.

Prezaštićivano dijete ima osjećaj da je majka uvijek prisutna, da mu ne dopušta da odraste i upušta se u bilo kakav rizik, ili da ga uvijek smatra malim djetetom. Takva djeca su često zahtjevna i sebična, nemaju prijatelja, a i kasnije imaju poteškoća u komunikaciji s drugim ljudima.

Kako dolazi do prezaštitničkog stava?

Uzroci su različiti, ali uvijek postoji valjan razlog zbog kojeg dijete ima posebno mjesto u životu roditelja. Često je to bolest ili neki drugi poremećaj u djeteta, ponekad je dijete "dugo čekano" zbog steriliteta ili održavane trudnoće.

Nekad su rođenju djeteta prethodili veći problemi u braku, zbog čega majke mogu rođenje djeteta doživjeti kao nagradu za sve ranije poteškoće i neostvarena očekivanja. Majke su često vrlo odgovorne i vezane uz obitelj, s izraženim materinskim porivom. Očevi obitelji obič­no su u nekoj sjeni, nemaju dovoljno autoriteta kod žene i djeteta.

Neka prezaštićivana djeca ponašaju se prema majkama buntovno, prkosno i nerijetko ozbiljno tiraniziraju svoje majke, koje su krajnje popustljive i ponašaju se bespomoćno. Tipične su situacije u trgovi­nama gdje mala djeca zahtijevaju da im se nešto kupi pa kad u tome ne uspiju, počinju izvoditi svoju "predstavu" ne bi li dobila što žele.

Izvor: Godine prve zašto su važne, Milivoj Jovančević i suradnici

Autor: dr. Milivoj Jovančević

1 korisnik je označio ovu preporuku kao korisnu.

Čuvarkuća ocjenjuje

Na ovome se mjestu nalaze sažeci preporuka uz ocjene uredništva ili stručnjaka.

Napomena
Prezaštićivano dijete ima osjećaj da je majka uvijek prisutna, da mu ne dopušta da odraste i upušta se u bilo kakav rizik, ili da ga uvijek smatra malim djetetom.

Čuvarkuća preporučuje

Pogledaj i ovo!

Čuvarkuća na Facebooku

Još iz ove kategorije

marketing

Warning: Unknown: write failed: Disk quota exceeded (122) in Unknown on line 0

Warning: Unknown: Failed to write session data (files). Please verify that the current setting of session.save_path is correct (/tmp) in Unknown on line 0