Prezahtjevni roditelji

Objavljeno 14.11.2016. | Dobna skupina: 3-7, 7+

Prezahtjevni roditelji šalju poruku da njihova ljubav nije bezuvjetna, nego da je visoko uvjetovana.

Važno je dijete usmjeravati na ono za što ima sklonosti i sposobnosti, za što je razvojno zrelo i sposobno, a ne na ono što vi kao roditelj očekujete. Prije svega iskažite poštovanje i interes za ono što dijete radi čak i onda kada mislite da je to nevažno. Dijete motivirajte i potičite da se razvija postupno i zajedno s njim istražujte razne mogućnosti koje su pred njim. Pri tome vodite računa o  djetetovim razvojnim i emocionalnim potrebama.

Ako dijete čiji je dan ispunjen školom, baletom, sviranjem klavira, učenjem jezika, sportom ili drugim aktivnostima nije u stanju uspješno se nositi sa svim tim obavezam, postaje frustrirano i raste s osjećajem da je nesposobno. Ono želi udovoljiti svojim roditeljima, a kada mu to ne uspjeva osjeća se krivim i misli da ne zaslužuje njihovu ljubav. Tako zbog konflikta između roditeljskih aspiracija i djetetovih sposobnosti i talenata, dijete postaje žrtvom roditeljskih očekivanja.

Još je gore kada samo dijete prihvati ta očekivanja i poče postavljati pred sebe previsoke zahtjeve.Takva djeca postaju perfekcionisti, u svemu moraju biti najbolji, a ako nisu, pojavljuju se psihosomatske smetnje (trbobolje, glavobolje). 

Bitno je stalno imati na umu da djetetova dužnost nije zadovoljiti roditeljske potrebe nego ostvariti svoje potencijale.

Roditelji često kažu kako nisu oni ti koji teže uspjehu već da je to djetetova želja. Često je to i točno jer je dijete vrlo rano naučilo prepoznati očekivanja i zahtjeve roditelja te se u želji za roditeljskim prihvaćanjem tome pokoravalo. Ako roditelji ne prihvaćaju i ne vrednuju dijete zbog njega samoga kao osobe, nego ga vrednuju i procjenjuju kroz njegove uspjehe,  djeca mogu reagirati depresijom, anoreksijom ili stalnom anksioznošću.

Pretjerana težnja roditelja za uspješnim djetetom može biti znak njihove nesigurnosti i neostvarenih ambicija. Oni ne mogu uskladiti svoje ciljeve s djetetovim mogućnostima, opterećuju ga prevelikim očekivanjima i zahtjevima te stalno teže vanjskom efektu: dobroj ocjeni, uspjehu. Kako bi se ovakvi problemi izbjegli bitno je stalno imati na umu da djetetova dužnost nije zadovoljiti roditeljske potrebe nego ostvariti svoje potencijale.

Izvor: Odgajam li dobro svoje dijete?, Gordana Buljan Flander, Ana Karlović

Autor: Čuvarkuća uredništvo

1 korisnik je označio ovu preporuku kao korisnu.

Čuvarkuća ocjenjuje

Na ovome se mjestu nalaze sažeci preporuka uz ocjene uredništva ili stručnjaka.

Sigurnost

3

Zbog konflikta između roditeljskih aspiracija i djetetovih sposobnosti i talenata, dijete postaje žrtvom roditeljskih očekivanja.

Napomena
Važno je da dijete usmjerite na ono za što ima sklonosti i sposobnosti, za što je razvojno zrelo i sposobno, a ne na ono što vi kao roditelj očekujete.

Čuvarkuća preporučuje

Pogledaj i ovo!

Čuvarkuća na Facebooku

Još iz ove kategorije

marketing

Warning: Unknown: write failed: Disk quota exceeded (122) in Unknown on line 0

Warning: Unknown: Failed to write session data (files). Please verify that the current setting of session.save_path is correct (/tmp) in Unknown on line 0