Pripazite na alergene u Noći vještica

Objavljeno 29.10.2012. | Dobna skupina: 1-3, 3-7, 7+

Stari kostimi s tavana, prašnjavi ukrasi i šminka mogu neočekivano uzrokovati napade astme.

Kako se bliži Noć vještica, mnogi će mališani htjeti ići u maškare. Iako su one "naše" tek u veljači, mnogi će iskoristiti i ove vrijeme za prikupljanje slatkiša i novca u susjedstvu. Kada izvlačite stare kostime s tavana ili iz podruma, dobro pazite na moguće prijetnje – alergene i okidače astme.

Potencijalni alergeni i okidači astme su:

Želatina

Iako ne spada u najčešće okidače, istraživači su ustanovili kako gumeni bomboni i slični slatkiši mogu sadržavati alergene. Ako je vaše dijete alergično na želatinu, neka zamijeni svoj "dobitak" s prijateljem.

Nikal

Ovaj blistavi metal srebrnobijele boje otporan na koroziju predstavlja najčešći kontaktnih alergija u industrijaliziranom svijetu. Kod osjetljivih ljudi ovaj proces potiče organizam da prepoznaje nikal kao uzročnika upale. Kako imunološki sustav postaje preaktivan, dolazi do stvaranja klasičnih simptoma upale, svrbeža, crvenila, oticanja, ožiljaka i plikova.

Kontakt s većinom predmeta koji sadrže ovaj metal je kratak, primjerice s ključevima, kovanicama, mobitelima, nakitom ili spajalicama, no čak i kada je u pitanju kratka izloženost, čestice se svejedno mogu prenijeti prstima na lice ili oči te tamo uzrokovati iritaciju.

Grinje

Stari kostimi koji mjesecima, pa čak i godinama leže na tavanu ili u vlažnom podrumu mogu biti prepuno grinja – poznatih okidača za astmu i alergiju. Redovito prozračujte mjesta koja koristite kao skladište, temeljito operite i osušite kostime prije nego ih date svojim klincima.

Šminka

Kako bi vaš mališan mogao biti pravi vampir bez umjetne krvi ili klaun bez bijelog lica i crvenog nosa? Ovakva vrsta šminke ne koristi se često i gotovo joj je sigurno istekao rok trajanja. Također može sadržavati konzervanse koji kod nekih uzrokuju alergijske reakcije.

Autor: Čuvarkuća uredništvo

1 korisnik je označio ovu preporuku kao korisnu.

Čuvarkuća ocjenjuje

Na ovome se mjestu nalaze sažeci preporuka uz ocjene uredništva ili stručnjaka.

Napomena
Posebnu pozornost obratite na rok trajanja naznačen na proizvodima koje će vaše dijete koristiti.

Čuvarkuća preporučuje

Pogledaj i ovo!

Čuvarkuća na Facebooku

Još iz ove kategorije

marketing