Pripremamo se za vrtić

Objavljeno 10.08.2015. | Dobna skupina: 1-3, 3-7

Ako vaše dijete nije išlo u jaslice, polazak u vrtić će za njega biti velika promjena i novi korak u razvijanju samostalnosti i socijalizaciji. Ranim pripremama pomognite mu da sve to prođe bezbolnije.

Odvajanje od roditelja i prilagodba na novu sredinu ovisi o razvojnoj dobi djeteta, prethodnom iskustvu i nekim osobinama djetetove ličnosti npr. temperamentu. U pravilu, što je dijete mlađe to ima veću potrebu za blizinom roditelja, a nakon četvrte godine se granice prirodno šire i javlja se potreba za drugom djecom, novim socijalnim kontaktima.

S pripremama treba početi mjesecima prije odvajanja. U tom razdoblju potičite dijete na veću samostalnost za stolom, u osobnoj higijeni te u odijevanju, svlačenju, izuvanju. Razgovorajte s djetetom o tome kako će mu biti zabavno u vrtiću gdje ima puno igračaka i gdje će se moći igrati s drugom djecom, šetajte do zgrade vrtića, igrajte se na igralištu. Na taj način dijete će unaprijed stvoriti predodžbu o tome što ga čeka, pa će kad krene u vrtić imati osjećaj poznatosti i veće sigurnosti.

Pokušajte izbjeći da se polazak djeteta u vrtić poklopi s vremenom kada dijete prolazi neke druge promjene koje same po sebi zahtjevaju prilagodbu npr. skidanje pelena, odvikavanje od dude, nova beba u obitelji, selidba ...

Izvor: www.dijete - mr.spec.Melita Stipančić, klinički psiholog

Autor: Čuvarkuća uredništvo

4 korisnika je označilo ovu preporuku kao korisnu.

Čuvarkuća ocjenjuje

Na ovome se mjestu nalaze sažeci preporuka uz ocjene uredništva ili stručnjaka.

Sigurnost

3

Polazak u vrtić za dijete koje nije išlo u jaslice je velika promjena i novi korak u razvijanju njegove samostalnosti i socijalizaciji.

Pogledaj i ovo!

Čuvarkuća na Facebooku

Još iz ove kategorije

marketing

Warning: Unknown: write failed: Disk quota exceeded (122) in Unknown on line 0

Warning: Unknown: Failed to write session data (files). Please verify that the current setting of session.save_path is correct (/tmp) in Unknown on line 0