Pripreme za porod

Objavljeno 10.01.2012. | Dobna skupina: Još nema dijete, Prije poroda

Pripremanje uma, odnosno pozitivno stajalište može znatno olakšati trudove te ublažiti bol.

Psihička priprema, kojoj treba posvetiti dovoljno vremena, pomaže da se brže prilagodite životu nakon porođaja, što je osobito važno  u prvoj trudnoći. Kad bi žene mogle birati vjerovatno bi se vežina odlučila za dopust nakon poroda, umjesto tijekom priprema za taj događaj. Ako nosite prvo dijete ili je vaš prošli porođaj bio težak, o trudovima biste mogli razmišljati s popriličnim strahom. Možete se bojati pucanja perineuma, bolova, ili jednostavno nepoznatog, a neke dijete strahuju da s djetetom nešto nije u redu. Vrlo je važno priznati te strahove i razriješiti ih na vrijeme, kako biste tijekom trudova razmišljali samo o onome što se događa.

Strah može usporiti trudove. No nemojte nikako zaboraviti da je žensko tijelo građeno za porođaj. Oblik zdjelice omogućava prolaz djeteta, a ligamenti se rastežu. Stoga trudove dočekajte samopouzdano i s pozitivnim mislima.

Strah može usporiti trudove. No nemojte nikako zaboraviti da je žensko tijelo građeno za porođaj!

Kinezi vjeruju da se u trudnoći otvara izravan komunikacijski kanal koji majčino srce povezuje s djetetovim. Stoga je važno da majka razriješi sve razloge zabrinutosti, strah i slabost. Snaga njezina srca i duha pomaže uspostaviti snažnu vezu s djetetom.

Joga položaji i tehnike disanja poboljšavaju tjelesno i mentalno zdravlje

Joga položaji i tehnike disanja poboljšavaju tjelesno i mentalno zdravlje. Prije porođaja je važno ojačati srce kako biste bili emocionalno jaki i osjećali se sposobnim sve izdržati, umjesto da budete napeti i ranjivi. U sklopu mentalnih priprema za porod možete primijeniti tehnike koje proizlaze iz tih i sličnih tradicionalnih vjerovanja. Sjednite na pod prekriženih nogu, žustro protrljajte dlanove o bedra kako biste ih zagrijali. Desni dlan stavite na donji dio trbuha te preko njega položite lijevi dlan.  Zamislite kako dijete leži pod vašim rukama. Izvucite desnu ruku te dlan položite na križnu kost (na stražnoj strani zdjelice), a lijevu ruku zadržite na trbuhu.

Izvor: Prirodna trudnoća, Zita West

Autor: Čuvarkuća uredništvo

3 korisnika je označilo ovu preporuku kao korisnu.

Čuvarkuća ocjenjuje

Na ovome se mjestu nalaze sažeci preporuka uz ocjene uredništva ili stručnjaka.

Napomena
Za porod je iznimno važna i psihička priprema.

Pogledaj i ovo!

Čuvarkuća na Facebooku

Još iz ove kategorije

marketing