Pripremite se za dojenje u prvim danima

Objavljeno 12.06.2013. | Dobna skupina: 0-1

Čuvarkuća u suradnji s … plant logo Pripremate se za dojenje? Već i sama odluka je pohvalna! A evo i kratkih smjernica za uspješnije dojenje...

Prvo i osnovno pravilo glasi: nikada nije previše!

Već i ptičice na grani znaju, no nije naodmet ponoviti: česti podoji najbolje stimuliraju laktaciju! Odnosno pojednostavljeno, što dojenče više siše, to će se više mlijeka stvarati.

Čim prije tim bolje i nikada nije kasno!

Ako je izvedivo, započnite s dojenjem već u rađaonici. No, imajte na umu da uspješnost dojenja neće propasti ni ako se započne malo kasnije.

Ne oklijevajte zatražiti pomoć!

Iako je dojenje sasvim prirodno, ne oklijevajte pitati i zatražiti pomoć. Ne zaboravite: nema glupih pitanja! Potražite savjet od rodbine, prijateljica, medicinskog osoblja, savjetnica za dojenje … Za čas ćete upoznati čari roditeljske solidarnosti i i podrške svuda oko vas. Dopustite da vam se pomogne i budete uporni!

Pripremite se za dojenje na zahtjev!

Dojite na zahtjev već pri prvim znakovima gladi dojenčeta (stavljanje ručice u usta, plač, nervoza i sl.). Ne brinite, znat ćete prepoznati te znakove vrlo brzo. Prvih dana se nastojite posvetiti dojenju što više možete. Pripremite se da će vam trebati podosta vremena. Organizirajte si pomoć, stvorite mirnu i opuštenu atmosferu i uživajte!

Iskušajte razne položaje!

U literaturama i na internetu možete pronaći podosta informacija na tu temu. Pronađite položaj koji odgovara i vama i vašem djetetu. Probajte ih nekoliko. Ubrzo ćete postati vješti, pa položaje možete i mijenjati!

Pazite na svoje bradavice!

Dajte im zraka, ne perite ih sapunima ili šamponima, ali naravno održavajte higijenu. Za njegu odaberite kremu ili balzam bez toksina i štetnih sastojaka. Ne zaboravite da one dolaze u neposredan dodir s ustima vašeg djeteta.Budite nježni. Stari savjeti kao primjerice trljanje bradavica sa ručnikom, ili gore četkom , i nisu baš nešto što bi bradavice željele. Provjerite da li je dijete pravilno smješteno i način kako usta dojenčeta zahvaćaju dojku. Najčešće su nepravilni položaj i položaj usta glavni uzročnik bolnih bradavica.Treba im malo vremena da se naviknu na novu situaciju i zato ih mazite, pazite i budite strpljivi!

Hranite i sebe!

Hranite se pravilno, uzimajte lagane, ali hranjive i učestale obroke. Ne zaboravite na tekućinu! Kvaliteta vašeg mlijeka nije uvijek izravno povezana s kvalitetom vaše prehrane, no količina mlijeka može biti posve druga priča i zato: ovo nije vrijeme za provođenje restriktivnih dijeta i mršavljenje! Počastite se povremeno, ali izbjegavajte alkohol!

Čini Vam se da nemate mlijeka?!

Ako ste obratili pažnju na sve prije navedeno i ipak vam se čini da ne ide sve kako bi trebalo, nemojte još odustati!Mamine kapi su prirodan, ekološki i potpuno biljni dodatak prehrani za pomoć pri poticanju laktacije. Grčka piskavica, blaženi čkalj i anis nježno, ali BRZO i s visokom UČINKOVITOŠĆU pomažu potaknuti stvaranje majčinog mlijeka i olakšati njegovo otpuštanje.

Autor: Čuvarkuća uredništvo

Registriraj se ili se prijavi i reci nam je li ti ova preporuka bila korisna!

Čuvarkuća ocjenjuje

Na ovome se mjestu nalaze sažeci preporuka uz ocjene uredništva ili stručnjaka.

Sigurnost

5

Biljne vrste koje se nalaze u Maminim kapima probrane su na osnovu dugotrajnosti tradicionalnog korištenja i suvremenih znanstvenih istraživanja o učinkovitosti i sigurnosti uporabe.

Čuvarkuća preporučuje

Pogledaj i ovo!

Čuvarkuća na Facebooku

Još iz ove kategorije

marketing

Warning: Unknown: write failed: Disk quota exceeded (122) in Unknown on line 0

Warning: Unknown: Failed to write session data (files). Please verify that the current setting of session.save_path is correct (/tmp) in Unknown on line 0