Privatno čuvanje djece

Objavljeno 05.06.2013. | Dobna skupina: 0-1, 1-3, 3-7, 7+

Čuvarkuća u suradnji s … hud U Hrvatskoj udruzi dadilja "privatnim dadiljama" nazivaju se osobe koje skrbe o djeci u domu obitelji kod koje su zaposlene.

Kako zaposliti "privatnu dadilju"?

U udruzi "privatnim dadiljama" nazivamo osobe koje skrbe o djeci u domu obitelji kod koje su zaposlene. Prema sadašnjim zakonima u Hrvatskoj roditelj može legalno zaposliti dadilju kao fizička osoba drugu fizičku osobu, sklopivši s njom ugovor o radu i u tom slučaju je dužan dadilji plaćati mirovinsko i zdrastveno osiguranje. No, malo roditelja se na to odlučuje iz razloga što im je plaćanje doprinosa za dadilju preskupo.

Trebala bi postojati mogućnost da se dadilje koje su pedagoški obrazovane, ili su završile osposobljavanje za dadilje samozaposle kroz slobodno zanimanje, tj. da se upišu u registar obveznika poreza na dohodak za slobodna zanimanja koja spadaju pod odgojnu djelatnost. U tom slučaju one bi si same uplaćivale obavezna davanja. Roditelj bi tada trebao isplaćivati dadilji bruto iznos za njezin rad, što je većini roditelja preskupo. Bez sufinanciranja lokalne samouprave i ovog vida skrbi prema dohodovnom cenzusu roditelja teško da će se dadilje moći legalno zaposliti.

Dadilja može živjeti u domu obitelji kod koje je zaposlena i tada je nazivamo "guvernanta". U Hrvatskoj obično žive izvan kuće roditelja i rade puno radno vrijeme (nerijetko i 10 sati dnevno) ili na pola radnog vremena. Privatne dadilje nisu obavezne školovati se, a bira ih sam roditelj ili koristi usluge agencija za posredovanje u zapošljavanju. U razvijenim zemljama obično su takve agencije licencirane.

Koliko košta usluga privatnog čuvanja djece?

Cijena privatne dadilje za 8-satno čuvanje, 5 dana u tjednu, za jedno dijete u manjim mjestima se kreće od 2000 kn do 2500 kn. U Zagrebu i nekim većim gradovima prosječna cijena je oko 3000 kn. Međutim, ovisno o broju sati, broju djece, stručnoj spremi dadilje i zahtjevima roditelja cijena može biti veća. Ovdje govorimo o neto plaći i jasno je da bi plaćanje doprinosa znatno povećalo cijenu skrbi. U Europi i svijetu je uobičajeno da lokalna samouprava subvencijama pomaže roditeljima koji se odluče za taj oblik skrbi, obično prema dohodovnom cenzusu.

Babysitteri/ce

"Babysitter/icama" nazivamo osobe koje povremeno skrbe o djeci roditelja koji ih zapošljava i obično rade u stambenom prostoru tog roditelja. Roditelj ih plaća po satu i ukupno radno vrijeme iznosi manje od 20 sati tjedno. Cijena sata se kreće od 25 do 50 kn ovisno o dobi i broju djece, području u kojem roditelji stanuju, te broju sati i zahtjevima roditelja. "Babysitter/ice" su obično studentice koje taj posao mogu raditi i preko studentskog ugovora. U Hrvatskoj tim poslom se bave i ostale nezaposlene osobe i žene u mirovini. Babysitter/ica može biti i vaša rođakinja, dobra susjeda ili prijateljica kojoj plaćate naknadu za povremenu brigu o djetetu.

Autor: Vesnica Rašić

1 korisnik je označio ovu preporuku kao korisnu.

Čuvarkuća ocjenjuje

Na ovome se mjestu nalaze sažeci preporuka uz ocjene uredništva ili stručnjaka.

Napomena
Bez sufinanciranja lokalne samouprave i ovog vida skrbi prema dohodovnom cenzusu roditelja teško da će se dadilje moći legalno zaposliti.

Čuvarkuća preporučuje

Pogledaj i ovo!

Čuvarkuća na Facebooku

Još iz ove kategorije

marketing

Warning: Unknown: write failed: Disk quota exceeded (122) in Unknown on line 0

Warning: Unknown: Failed to write session data (files). Please verify that the current setting of session.save_path is correct (/tmp) in Unknown on line 0