Probava – osnova zdravlja

Objavljeno 25.07.2015. | Dobna skupina: 0-1, 1-3

Vrlo je bitno kontrolirati boju, konzistenciju i miris djetetove stolice. Problemi sa stolicom mogu upućivati na pojedine zdravstene probleme.

Djetetov probavni sustav nije u potpunosti razvijen do druge godine. Stoga je izuzetno važno da smo svijesni razlika između probavnog sustava odraslog čovjeka i djeteta. Probava počinje u ustima gdje se hrana miješa s enzimima koji pomažu probavljanju. Budući da male bebe ne mogu žvakati hranu, jakoje važno da im hranu pasiramo i na taj način je učinimo probavljivijom. No, kako dijete raste i razvijaju se zubi, dobro je ohrabrivati dijete da jede polako i dobro žvače hranu. Ponekad ćete čuti da su žitarice zbog vlakana zbog sadrže preteška hrana za bebe. Nije  riječ samo o vlaknima već o kvaliteti vlakana, a kuhane, pasirane žitarice upravo imaju kvalitetu koja jača probavni sustav da sazrije i ostane zdrav čitavog života.

Vrlo je bitno kontrolirati boju, konzistenciju i miris djetetove stolice. Čim odbaci pelenu, možete bebu učiti da je kakica zdrava, a s vremenom malo dijete naučiti kako izgleda zdrava stolica.  Prva bebina stolica je mekonij, koji u stvari predstavlja čišćenje bebe i traje dan-dva nakon rođenja. Obično je tamnozelene boje i prvo mlijeko – kolostrum pomaže izbacivanju mekonija.

Važno je pratiti stolicu jer ona obično prije nekog problema postane  zelenkasta i premekana. Ubrzo nakon toga krenu curiti nos i rasti temperatura

Dojene bebe imaju rijetku žutu stolicu koja obično nema jak miris i najverovatnije ćete imati 5 prljavih pelena dnevno. Bebe koje se hrane na bočicu, imaju tamniju i gušću stolicu, jačeg mirisa. Uzrok tome je što formule nemaju iste bakterije koje osigurava majčino mlijeko. Nakon što bebu počnete hraniti, boja stolice će semijenjati od svijetlosmeđe do tamnosmeđe ovisno o vrsti hrane koju dijete jede. Bijela ili crna stolica zahtijevaju odmah posjet liječniku.

Kada prestanete pasirati hranu, u stolici možete pronaći ostatke neprobavljive hrane, što vas ne treba zabrinjavati jer dijete treba ovladati žvakanjem hrane, a i probavni enzimi trebaju ojačati da nadoknade ono što zubi nisu. Obično možete očekivati da dijete ima stolicu odmah nakon jela i to dva-tri puta dnevno.

Važno je pratiti stolicu jer ona obično prije nekog problema postane  zelenkasta i premekana. Ubrzo nakon toga krenu curiti nos i rasti temperatura. Neredovita stolica upućuje na lošu prehranu. Prekruta ili prerijetka stolica znak su neprimjerene prehrane, dok tamnosmeđa stolica znači da prehrana sadrži previše krute hrane, soli, brašna, dok je stolica zelenkasta od previše tekućine, voća, sokova ili šećera.

Izvor: Za bebe i djecu, Jadranka Boban Pejić

Autor: Čuvarkuća uredništvo

Registriraj se ili se prijavi i reci nam je li ti ova preporuka bila korisna!

Čuvarkuća ocjenjuje

Na ovome se mjestu nalaze sažeci preporuka uz ocjene uredništva ili stručnjaka.

Napomena
Bijela ili crna stolica zahtijevaju odmah posjet liječniku!

Pogledaj i ovo!

Čuvarkuća na Facebooku

Još iz ove kategorije

marketing

Warning: Unknown: write failed: Disk quota exceeded (122) in Unknown on line 0

Warning: Unknown: Failed to write session data (files). Please verify that the current setting of session.save_path is correct (/tmp) in Unknown on line 0