Problemi u trudnoći - nesanica

Objavljeno 09.11.2011. | Dobna skupina: Još nema dijete, Prije poroda

Poteškoće sa spavanjem uobičajene su u trudnoći, no možete ih olakšati.

Nesanicu u ranoj trudnoći ponekad izaziva snižena razina šećera u krvi. S odmicanjem trudnoće mnoge žene se susreću s ovim problemom. Važno je da se prije spavanja opustite i izbjegavate mentalnu stimulaciju. Svakako izbjegavajte napitke s kofeinom, te lagano večerajte (ali neka ručak bude obilniji).

Nesanicu možete olakšati nekim od sljedećih metoda:

Meditacija

Oslobodite um svih misli i usredotočite se na disanje. Pronađite mirno mjesto na kojem ćete meditirati, ugodno se smjestite, te 30 minuta dišite polako i ujednačeno. Ostaite usredotočeni na disanje, ako vam misli odlutaju lagano se vratite na disanje. To stanje "pasivne svjesnosti" pomoći će vam da utonete u san.

Aromaterapija

Eterično ulje lavande, dodano kupki ili baznim ulju za masažu, može pomoći da se opustite. Prije odlaska u krevet zamolite partnera da vam izmasira vrat i ramena. Također možete u mirisnu svjetiljku staviti ulje mandarine ili limuna. Mandarina se u tradicionalnoj kinsekoj medicini koristi za smirivanje duha.

Prehrana

Jedite hranu bogati kalcijem i magnezijem jer smiruje živce. Navečer jedite banane, sjemenke sezama ili jogurt

Pomankanje B vitamina može izazvati nesanicu. Ako vam se razina šećera u krvi tijekom noći spusti, mogli biste se probuditi radi gladi ili mučnine. Jedite hranu bogati kalcijem i magnezijem jer smiruje živce. Navečer jedite banane, sjemenke sezama ili jogurt. Hrana bogata vitaminom B6, kao što su mahunarke, zeleno lisnato povrće, meso, orašasti plodovi ima umirujuće djelovanje.

Izvor: Prirodna trudnoća, Zita West

Autor: Čuvarkuća uredništvo

1 korisnik je označio ovu preporuku kao korisnu.

Čuvarkuća ocjenjuje

Na ovome se mjestu nalaze sažeci preporuka uz ocjene uredništva ili stručnjaka.

Napomena
Ukoliko nesanica potraje dulje vrijeme posavjetujte se s liječnikom, jer nakon nekog vremena mijenja raspoloženje.

Pogledaj i ovo!

Čuvarkuća na Facebooku

Još iz ove kategorije

marketing

Warning: Unknown: write failed: Disk quota exceeded (122) in Unknown on line 0

Warning: Unknown: Failed to write session data (files). Please verify that the current setting of session.save_path is correct (/tmp) in Unknown on line 0