Problemi u trudnoći - problemi s kožom

Objavljeno 17.12.2011. | Dobna skupina: Prije poroda

Nekim ženama u trudnoći koža jednostavno zablista dok se kod drugih pojave akne ili ih muči svrabež. Saznajte kako možete ublažiti probleme s prehranom i nekim prirodnim pripravcima.

Hormonske promjene u trudnoći utječu i na kožu koja u tom razdoblju mora funkcioirati intenzivnije kako bi izbacila toksine, a s promjenom oblika tijela mora se i rastezati.

Kod čak 90% žena pojačava se pigmentacija.

Prehrana

Uravnotežena prehrana pomaže spriječiti probleme s kožom. Da biste održali njezinu elastičnost, jedite mnogo bjelančevina te hranu bogatu vitaminom C koji također pogoduje njezinom zdravlju i zacjeljivanju. Važno je piti i dovoljno vode kako biste tijelo oslobodili toksina.

Ako vam je koža suha i ljuskava jedite esencijalne masne kiseline koje možete pronaći u orašastim plodovima, sjemenkama i masnoj ribi. Isušivanje kože moguće je spriječiti i konzumiranjem A vitamina, kojeg ima u mrkvi, brokuli, dinji, krumpiru, te vitaminom B5 iz namirnica kao što su meso, riba, cjelovite žitarice, mahunarke.

Dermatitis, akne i ekcem može prouzročiti manjak vitamina B3, koji održava zdravlje kože. Zalihe toga vitamina nadoknadite konzumiranjem masne ribe, mesa peradi, smeđe riže, ekstraksta kvasca i orašastih plodova.

Pojavu strija spriječite hranom poput sira, cjelovitih žitarica, đumbira.

Aromaterapija

Masirajte kožu blagim uljem npr. mandarine, ili razrijeđenim baznim luljem poput ulja pšeničnih klica. Tako možete ublažiti i pojavu strija. Neka eterična ulja se ne bi smjela koristiti u trudnoći pa tako budite oprezni s uporabom ulja kadulje i ružmarina jer se ona koriste samo netom prije ili tijekom trudova.

Izvor: Prirodna trudnoća, Zita West

Autor: Čuvarkuća uredništvo

Registriraj se ili se prijavi i reci nam je li ti ova preporuka bila korisna!

Čuvarkuća ocjenjuje

Na ovome se mjestu nalaze sažeci preporuka uz ocjene uredništva ili stručnjaka.

Napomena
Ako vas nakon 28. tjedna trudnoće muči jaki svrabež, posavjetujte se s liječnikom jer taj simptom može upućivati na trudničku kolestazu. To je ozbiljno stanje koje je potrebno liječiti konvencionalnim medicinskim pristupom.

Pogledaj i ovo!

Čuvarkuća na Facebooku

Još iz ove kategorije

marketing

Warning: Unknown: write failed: Disk quota exceeded (122) in Unknown on line 0

Warning: Unknown: Failed to write session data (files). Please verify that the current setting of session.save_path is correct (/tmp) in Unknown on line 0