Probudite znanstvenika u svojem djetetu

Objavljeno 12.07.2015. | Dobna skupina: 3-7, 7+

Čuvarkuća u suradnji s … Sigurno od djeteta često čujete da mu je dosadno. Evo kako pobijediti dječju "dosadu".

Sigurno ponekad čujete svog predškolarca da mu je dosadno, da ne zna što bi radio... Eh, da, dosadile su mu sve igračke koje ima, čak su i one od neki dan već su postale stare i nezanimljive. Zato vam mi donosimo prijedloge za "asa u rukavu".

Predložite svom mališanu da se igrate znanstvenika. Lako ćete ga nagovoriti na takve aktivnosti budući da su djeca od rođenja sklona istraživanju, a znanstveni pokusi ih oduševljavaju. Dobra stvar je da ćete sve što će vam trebati za istraživanje, naći u svom domu.

Za početak se dogovorite da ćete istražiti kako eruptira vulkan. Ova aktivnost je dobra prilika da dijete nauči nešto novo na temelju dosadašnjeg znanja i iskustva. Potaknite razgovor o tome kako vulkan izgleda. Zatim običnu plastičnu bočicu pričvrstite na okrugli karton. Dajte mališanu glinamol (ako nemate, zamijesite obično slano tijesto) da oko bočice grade vulkan. Ponudite mu nožić i potičite da reže komadiće i gradi. Kad se glinamol osuši, temperama obojite vulkan.

Kada se tempera osuši, možete početi sa pripremanjem erupcije vulkana. Za to vrijeme razgovarajte o lavi, npr. što je lava i kako izgleda, zašto je opasna i koliko je vruća?

Pripremite kuhinjski ljevak i stavite ga u bočicu. Kroz ljevak ulijte malo vode, jedan dcl alkoholnog octa, malo detergenta za pranje posuđa i par kapi crvene prehrambene boje. Za kraj, da bi eksperiment uspio, odnosno, da bi vulkan eruptirao, dodajte jednu veliku žlicu sode bikarbone i... Pričekajte reakciju.

Fotoaparatom zabilježite izraz lica vašeg mališana.

Izvor: Mali kreativci

Autor: Petra Klasić

Registriraj se ili se prijavi i reci nam je li ti ova preporuka bila korisna!

Pogledaj i ovo!

Čuvarkuća na Facebooku

Još iz ove kategorije

marketing

Warning: Unknown: write failed: Disk quota exceeded (122) in Unknown on line 0

Warning: Unknown: Failed to write session data (files). Please verify that the current setting of session.save_path is correct (/tmp) in Unknown on line 0