Proučite ovo prije početka dohrane

Objavljeno 20.09.2015. | Dobna skupina: 0-1

Čuvarkuća u suradnji s … Donosimo vam nekoliko itekako korisnih savjeta koje biste trebali uzeti u obzir prije prelaska na nemliječnu hranu.

Početkom dohrane voće i povrće preporuča se  dobro oprati i obavezno prokuhati jer će se na ovaj način povećati njihova probavljivost i ukloniti razni mikroorganizmi koji se mogu naći na/u voću i povrću. Žitarice su najbolji izvor ugljikohidrata koji su ključan izvor energije zbog čega su važan dio bebinih kašica. Uz osnovne žitarice kao što su riža, kukuruz, pšenica, zob, proso, ječam i raž, u pripremi kašica dobro je uključiti i sve popoularnije pseudožitarice, tj. heljdu, amarant i kvinoju, koje su nutricionistički zanimljive zbog aminokiselinskog sastava i bogatog sadržaja mikronutrijenata. Kravlje mlijeko u malim količinama, osobito u fermentiranom obliku, poput jogurta, acidofila te svježeg kravljeg sira i vrhnja može se koristiti za izradu mliječno-žitnih, voćno –mliječnih i povrtno-mliječnih kašica koje će se na ovaj način dodatno oplemenjuju probiotičkim kulturama, koje su dobro poznate po svojim blagotvornim svojstvima. Mahunarke sadrže izrazito visok udio dijetalnih vlakana (opna graška, leće, graha, mahune i dr.) koja mogu poboljšati probavu beba s tvrđom stolicom, ali neke i napuhnuti, zbog čega će beba imati malo više vjetrova. Da bi se olakšala probavljivost mahunarki dobro ih je prije pripreme preko noći namočiti u lužnatoj otopini (voda sa sodom bikarbonom) preko noći. Ovim putem odstranit će se dio tvari (fitinska kiselina, saponini, lignini, oksalati) koji ometaju vezanje hranjivih tvari i probavljivost namirnice. Zbog većeg sadržaja željeza, cinka te drugih vitamina i minerala djetetu je važno u prehranu uvesti crveno meso poput teletine, janjetine i junetine Budući da se, uobičajeno, djeci masnoće najčešće dodaju na kraju, u pripremljene kašice, najbolje je koristiti hladno prešana biljna ulja – maslinovo, suncokretovo i laneno ulje te ulje uljane repice, a ostale masnoće dobit će kroz majčino mlijeko ili masnoće životinjskog porijekla maslac i mliječne proizvode, meso, ribu i jaja, koji će se postupno dodavati njihovoj prehrani.

Autor: Čuvarkuća uredništvo

Registriraj se ili se prijavi i reci nam je li ti ova preporuka bila korisna!

Čuvarkuća preporučuje

Pogledaj i ovo!

Čuvarkuća na Facebooku

Još iz ove kategorije

marketing

Warning: Unknown: write failed: Disk quota exceeded (122) in Unknown on line 0

Warning: Unknown: Failed to write session data (files). Please verify that the current setting of session.save_path is correct (/tmp) in Unknown on line 0