Provjera sluha kod novorođenčeta

Objavljeno 16.01.2012. | Dobna skupina: Prije poroda, 0-1

Jeste li znali da je Hrvatska među prvim državama u kojoj se svoj novorođenoj djeci provjerava sluh?

U brojnim svjetskim rodilištima već se godinama svoj novorođenoj djeci provjerava sluh prije otpusta iz rodilišta. Ipak, malo je država u koje je ta provjera organizirana u svim rodilištima – u Europi svega nekoliko država. U Hrvatskoj je nacionalni program provjere sluha u sve novorođene djece uveden 2002 godine. Rodilišta imaju opremu i osnovna znanja kako i zašto provode provjeru sluha. Upravo zahvaljujući tome i entuzijazmu brojnih rodilišta pravovremeno je otkrievno dosta slušno oštećene djece i poduzeto je sve što je tad bilo moguće. Na taj način se omogućava velik napredak kod djece, gdje su oštećenja otkrivena na vrijeme.

Od 2006. godine postoji zakonska obveza (dakle i odgovornost) svakog rodilišta u Hrvatskoj da svakom novorođenom djetetu prije otpusta provjere sluh i da ishod provjere napišu u otpusnom pismu djeteta. U slučaju nemogućnosti provođenja provjere zbog npr.kvara na aparatu, postoji obveza traženja naknadne provjere sluha.

Pretraga kojom se utvrđuje stanje sluha kod novorođene djece je potpuno bezbolna, brza i objektivna. Radi se putem posebnog aparata, od strane posebno izučene medicinske sestre, dok dijete spava. Rezultate testa dobiva se nakon svega 10 do 60 sekundi.

Izvor: Godine prve i zašto su važne, Milivoj Jovančević

Autor: dr. Milivoj Jovančević

2 korisnika je označilo ovu preporuku kao korisnu.

Čuvarkuća ocjenjuje

Na ovome se mjestu nalaze sažeci preporuka uz ocjene uredništva ili stručnjaka.

Napomena
U Hrvatskoj je nacionalni program provjere sluha u sve novorođene djece uveden 2002 godine. Rodilišta imaju opremu i osnovna znanja kako i zašto provode provjeru sluha.

Pogledaj i ovo!

Čuvarkuća na Facebooku

Još iz ove kategorije

marketing

Warning: Unknown: write failed: Disk quota exceeded (122) in Unknown on line 0

Warning: Unknown: Failed to write session data (files). Please verify that the current setting of session.save_path is correct (/tmp) in Unknown on line 0