Prva pomoć kod gušenja

Objavljeno 20.03.2014. | Dobna skupina: Prije poroda, 0-1

Kako pomoći djeci ispod godine dana kada dođe do otežanog disanja?

Trenuci kada vašem djetetu u dišnom putu zapne hrana ili neki predmet i onemogući mu disanje znaju biti jako stresni i uznemirujući. Samo vaša smirenost i odlučnost može pomoći u takvom trenutku

Kod potpunog zatvaranja dišnog puta dijete ne može kašljati niti proizvesti bilo kakav zvuk, tek raširenih očiju pokušava udahnuti i brzo počinje plavjeti u licu. Kod nepotpunog zatvaranja, javlja se gušeći kašalj popraćen ponekad piskutanjem pri dugom i teškom udahu.

Prije svega provjerite vidi li se strano tijelo u ustima i odstranite ga prstima (ukoliko je to moguće). Ako ga ne vidite ne tragajte za njim na slijepo jer ga možete pogurnuti još dublje.

Polegnite dojenče na podlakticu svoje ruke - potrbuške, glavom naniže i udarite 5 puta dlanom po leđima između lopatica. Ako predmet ne bude izbačen, provjerite vidi li se u ustima. Ako da, pokušajte ga odstraniti prstima.

Ako se ne vidi, ili nije sam ispao, okrenite dojenče na leđa, glavom naniže, i prstima izvršite 5 snažnih pritisaka u području donjeg dijela prsne kosti. Provjerite vidi li se predmet u ustima. Ako da, pokušajte ga odstraniti prstima.

Naizmjenično ponavljati ove postupke dok se strano tijelo ne odstrani ili dok dijete ne ostane bez svijesti. U slučaju da ostane bez svijesti i ne diše započnite s oživljavanjem.

Izvor: Godine prve i zašto su važne, Milivoj Jovančević i suradnici

Autor: dr. Milivoj Jovančević

Registriraj se ili se prijavi i reci nam je li ti ova preporuka bila korisna!

Čuvarkuća ocjenjuje

Na ovome se mjestu nalaze sažeci preporuka uz ocjene uredništva ili stručnjaka.

Napomena
Ostanite smireni i sabrani, jer jedino tako možete pomoći djetetu.

Čuvarkuća preporučuje

Pogledaj i ovo!

Čuvarkuća na Facebooku

Još iz ove kategorije

marketing

Warning: Unknown: write failed: Disk quota exceeded (122) in Unknown on line 0

Warning: Unknown: Failed to write session data (files). Please verify that the current setting of session.save_path is correct (/tmp) in Unknown on line 0