Prva šetnja

Objavljeno 24.01.2014. | Dobna skupina: 0-1

Dobro se obucite i bez straha izađite sa svojim mališanima u hladan zimski dan.

Prva šetnja ovisi više o tome jeste li se vi dovoljno oporavili nakon poroda jer zdrave bebe mogu već od prvih tjedana života krenuti u šetnju. Prehlada nije posljedica šetnje po hladnom vremenu nego kontakta s jednim od više od 200 virusa koji izazivaju simptome prehlade, a  vjerojatnost širenja virusa s jedne osobe na drugu povećava se boravkom u zatvorenom prostoru. Zato za šetnju treba iskoristiti svaki lijepi dan, pogotovo kada se pojavi sunce. Zimsko sunce, iako “zubato”, vrlo je korisno za stvaranje endogenog vitamina D. Bez vitamina D organizam nije u mogućnosti iskoristiti sav kalcij unesen prehranom. Dva su glavna izvora vitamina D - endogeni koji se stvara u koži prilikom izlaganja sunčevoj svjetlosti te onaj u prehrani. Zato i najmanjoj djeci treba i zimi omogućiti makar kratku izloženost dnevnoj svjetlosti.

Prehlada nije posljedica šetnje po hladnom vremenu nego kontakta s jednim od virusa

U ovo godišnje doba s malom djecom je najbolje izlaziti u najtoplijem dijelu dana, između 11 i 15 sati kada je temperature viša nego u jutranjim satima. Naravno, ako su temperature izuzetno niske, ako pada kiša ili puše hladan vjetar, a pločnici su zaleđeni bolje je ostati kod kuće.

Izlazak zimi zahtjeva malo veće pripreme nego kad je toplo vrijeme. Pazite da su djeca prikladno odjevena. Vuneno rublje s unutarnjim pamučnim slojem nije prikladno za dojenčad, ali je dobro za malo starije bebe.

Nećete pogriješiti ako dijete odjenete slojevito, pa suvišnu odjeću  možete po potrebi skinuti. Bebu u kolicima dodatno će od hladnoće štiti lagani pokrivač. Ako niste sigurni je li bebi  dovoljno toplo najlakše ćete to procijeniti tako da joj stavite ruku na prsni koš ili leđa – koža mora biti topla, u protivnom je djetetu hladno. I ne zaboravite zaštititi nježno dječje  lice odgovarajućom kremom.

Autor: Čuvarkuća uredništvo

2 korisnika je označilo ovu preporuku kao korisnu.

Čuvarkuća ocjenjuje

Na ovome se mjestu nalaze sažeci preporuka uz ocjene uredništva ili stručnjaka.

Napomena
Zimsko sunce, iako “zubato”, vrlo je korisno za stvaranje endogenog vitamina D. Bez vitamina D organizam nije u mogućnosti iskoristiti sav kalcij unesen prehranom.

Pogledaj i ovo!

Čuvarkuća na Facebooku

Još iz ove kategorije

marketing