Prvi dani kod kuće - Spavanje novorođenčeta

Objavljeno 14.01.2012. | Dobna skupina: Prije poroda, 0-1

Drage naše novopečene mame, iako vaša bebica djeluje tako krhko, nije potrebno probdjeti noć u osluškivanju da li dijete diše. Ali da se neko vrijeme nećete puno naspavati to je sigurno.

Kako bi novorođenčetu osigurali što mirniji san i sebi manje noćnih briga pobrinite se za nekoliko važnih stvari. Treba li uopće napominjati da u prostoru u kojem dijete boravi ne smije biti duhanskog dima?!

Dijete treba imati samo jedan sloj odjeće više od nas

Bebača smjestite u krevetić u najsigurniji položaj za spavanje, na leđima, s glavicom okrenutom na jednu stranu. Taj položaj smanjuje opasnost od iznenadne dojenačke smrti. Ako odlučite spavati s bebom u zajedničkom krevetu, pazite na položaj i smještaj bebe kako je u snu ne biste ozlijedili.

Pripazite na temperaturu. Povišena temperatura u novorođenčadi i dojenčadi mlađe od tri mjeseca nalaže poseban oprez. No, ako beba ima blago povišenu temperaturu ne mora odmah značiti da je bolesna. Nakon pojačanih tjelesnih aktivnosti (plakanje, velika nužda) dijete može imati povišenu tjelesnu temperaturu za oko pola stupnja. Što je dijete mlađe to će se lakše pregrijati kad je u previše zagrijanoj sobi, ako je pretoplo obučeno ili previše pokriveno. Premjestite bebu u hladniju prostoriju ili joj skinite neki sloj odjeće (dijete treba imati samo jedan sloj odjeće više od nas) i nakon 15 do 20 minuta ponovno kontrolirajte temperaturu.

Izvor: Bebe

Autor: Čuvarkuća uredništvo

1 korisnik je označio ovu preporuku kao korisnu.

Čuvarkuća ocjenjuje

Na ovome se mjestu nalaze sažeci preporuka uz ocjene uredništva ili stručnjaka.

Sigurnost

5

Dijete treba imati samo jedan sloj odjeće više od nas.

Napomena
Ako odlučite spavati s bebom u zajedničkom krevetu, pazite na položaj i smještaj bebe kako je u snu ne biste ozlijedili.

Pogledaj i ovo!

Čuvarkuća na Facebooku

Još iz ove kategorije

marketing