Prvo šišanje djeteta

Objavljeno 17.09.2016. | Dobna skupina: 0-1, 1-3

Neki roditelji će svoje dijete odlučiti ošišati već tijekom prve godine života, dok će drugi dijete odvesti frizeru i to s dvije ili više godina. U svakom slučaju važno je da se za to novo iskustvo pripremite i vi i beba odnosno dijete.

Neka djeca se rode s puno kose koja im već tijekom prve godine života počinje padati u oči i smetati pa se roditelji odlučuju na skraćivanje te kosice. Prvi put kada bebi skratite kosu, može se dogoditi da joj kosa ne izraste odmah. No ne brinite, s bebom je sve u redu. Kako beba raste, tako će joj i kosa ponovno izrasti.

Ako se sami odlučite skraćivati djetetu kosu, važno je nekoliko stvari:

  • prije nego krenete nabavite pomoćnika (tata, baka, deda i sl.), djetetu dajte neku igračku koja će mu odvlačiti pažnju, a vi si pripremite svu potrebnu "aparaturu" poput škarica, ručnika, vode s raspršivačem
  • dijete posjednite u krilo pomoćnika tako da je licem okrenuta prema vama, te ga prekrijte ručnikom od vrata prema dolje
  • namočite bebinu kosu. Za to su najpraktičnije boce s raspršivačem na vrhu, lagano poškropite bebinu kosu i pri tom joj prekrijte oči
  • pomoćnik neka zabavlja i zaokuplja bebinu pažnju dok vi kratite kosu
  • kosu režite tako da uzmite pramen kose kažiprstom i ostalim prstima ruke te odrežite škaricama.

Teško je zadržati manju djecu mirnom i to dulje vrijeme, pa zato prvo šišajte one dijelove koji su nadulji i najproblematičniji.

Nemojte zaboraviti sačuvati uvojak bebine kose za kutiju s uspomenama.

Ako imate nešto starije dijete (od dvije i više godina) i odlučite se odvesti ga frizeru nemojte se iznenaditi ako se dijete bude na početku bojalo. Mnoga djeca se boje stranaca koja mašu oko njihove glave sa škarama. Pa kako se prvi odlazak frizeru nebi pretvorio u nešto traumatično odaberite frizera koji se specijalizirao za djecu ili, ako u vašoj blizini nema takvog salona, zatražite nekoga tko ima iskustva i redovito šiša djecu. Prvi bi put moglo pomoći da vam dijete sjedne u krilo. Tako mu možete čitati priču dok frizer radi svoj posao. Ako se uplaši škara, zamolite frizera da mu pokaže svaki dio i objasni kako one rade. Nemojte brzati i pohvalite dijete za dobro ponašanje. Također, mala nagrada nakon svega nikada nije naodmet. I nemojte zaboraviti sačuvati uvojak bebine kose za kutiju s uspomenama.

Mališani se ugledaju na roditelje. Ako ste vi nervozni, to će prijeći na dijete. Zato je važno da u ovoj, za dijete novoj situaciji, pristupite na miran način pun samopouzdanja. Osim toga dajte sebi i djetetu vremena i nemojte ovakve situacije dodatno požurivati. Ako nova iskustva dolaze ritmom koji mu odgovara, veća je vjerojatnost da će sve proći kako treba.

Izvor: Priručnik za vlasnike malih beba, Dr.Louis Borgenicht i Joe Borgenicht

Autor: Čuvarkuća uredništvo

1 korisnik je označio ovu preporuku kao korisnu.

Čuvarkuća ocjenjuje

Na ovome se mjestu nalaze sažeci preporuka uz ocjene uredništva ili stručnjaka.

Sigurnost

3

Ako sami šišate dijete, koristite škarice s tupim rubom!

Napomena
Sačuvajte prvi pramen kose za uspomenu.

Čuvarkuća preporučuje

Pogledaj i ovo!

Čuvarkuća na Facebooku

Još iz ove kategorije

marketing