Pšenica - drevna žitarica

Objavljeno 21.08.2011. | Dobna skupina: 0-1, 1-3

Smatra se da pšenica potječe iz jugozapadne Azije, a zbog svoje velike važnosti u prehranjivanju ljudskog roda važnu ulogu igra i u religijskim obredima raznih kultura. U dohrani pšenica se ostavlja za zadnju žitaricu budući da je od svih žitarica ona najalergenija.

Postoji više od 1000 poznatih sorti pšenice, i ovisno o tvrdoći zrna koriste se za izradu tjestenina, kolača, kruha. Energetska vrijednost 100 g zrna pšenice iznosi 339 kcal, a od toga 71 posto otpada na ugljikohidrate, 13 posto proteine i 2,5 posto masti.

Pšenica je bogata i mineralima i vitaminima, pa sadrži selen, fosfor, bakar, mangan, magnezij,željezo, cink, tiamin, niacin, piridoksin, pantotenski i folnu kiselinu. U prehrani djece i odraslih neizostavna je namirnica, koja se konzumira u kruhu, tjestenini, mueslima. Sa uvođenjem pšenice u dohranu treba biti oprezan i ne valja ju uvoditi prije osmog mjeseca života budući da sadrži gluten.

Gluten je protein koji se nalazi u velikoj većini žitarica koji nije primjeren za probavu kod dojenčadi do 8 mjeseci zbog nedovoljno razvijenog probavnog sustava. Prerano uvođenje glutena u prehranu može izazvati intoleranciju na isti, što je stanje koje se zove celijakija. Važno je znati da kus-kus, kao i bulgur, nisu posebne sorte žitarica već posebno obrađena pšenica.

Izvor: Kimmel, Martha & David, Goldenson, Suzanne :Dječja hrana iz mamine kuhinje ( i tatine!), 2005, Mozaik knjiga

Autor: Čuvarkuća uredništvo

Registriraj se ili se prijavi i reci nam je li ti ova preporuka bila korisna!

Čuvarkuća ocjenjuje

Na ovome se mjestu nalaze sažeci preporuka uz ocjene uredništva ili stručnjaka.

Sigurnost

3

Pšenicu treba izbjegavati prije osmog mjeseca bebinog života.
Ukupni dojam

4

Pšenica može izazvati probleme zbog glutena.
Dostupnost

5

Pšenica je dostupna u svim trgovinama dm-a.

Čuvarkuća preporučuje

  • žitarice1 Alnatura proso
    Proso je žitarica bez glutena pa je stoga prikladna za prehranu…

Pogledaj i ovo!

Čuvarkuća na Facebooku

Još iz ove kategorije

marketing

Warning: Unknown: write failed: Disk quota exceeded (122) in Unknown on line 0

Warning: Unknown: Failed to write session data (files). Please verify that the current setting of session.save_path is correct (/tmp) in Unknown on line 0