Pupak - znakovi upozorenja

Objavljeno 19.09.2011. | Dobna skupina: 0-1

Iako je njega pupka iznimno jednostavna, evo nekih znakova upozorenja o kojima treba obavijestiti pedijatra.

U nekim slučajevima ostatak pupkovine se ne suši kako je predviđeno i pojavljuju se neke promjene o kojima treba obavjestiti pedijatra. Ti znakovi su:

  • tragovi krvi ili gnoja (žućkasta ili zelenkasta izlučina) na gazi. Tragovi krvi smatraju se normalnim, ali ako je krvi više i pomiješane s gnojem to može značiti infekciju koja se mora liječiti
  • crvenilo kože oko ostatka pupkovine može značiti samo iritaciju. U tom slučaju dovoljno je namočiti zavoj s malo alkohola a kožu oko bataljka namazati kremom na bazi zinkovog oksida
  • ispupčenja odnosno odizanje baze tračka pupkovine prema gore, u plaču i naprezanju znači stvaranje pupčane kile (umbilikalne hernije). Kada pupkovina otpadne u tim slučajevima  dno pupka se poput mjehuriće pojavljuje u plaču i naprezanju. Pupčana kila nije ozbiljna bolest. Ona ne nastaje radi plača ili naprezanja djeteta; u tim situacijama ona postaje samo bolje vidljiva. Ona je najčašće ne operira; sama prolazi obično u drugoj polovici prve godine, kada dijete počinje sjediti. Sjedenjem se naprerže trbušna muskulatura, a  time se povlači i smanjuje pupčana kila. Radi se u stvari o prirođenom manjem defektu trbušne stijenke oko pupka.
  • ponekad se pupak ne formira na optimalan način, pa izgleda nešto drugačije. Razlozi su uglavnom genetski dakle nasljedni.Jedan od najčešćih drugačijih oblika je tzv. kutis pupak – kožni pupak. Oko pupčane udubine nalazi višak kože koji kao izbočina ili   bedem okružuje pupčanu jamicu. Postoji i pupak s manjkom kože, pa je pupak ravan ili samo malo udubljen. U oba slučaja radi se o estetskom preblemu koji uopće nema utjecaja na zdravlje djeteta, pa se ne treba ni brinuti.


Autor: dr. Nevena Letica Protega

1 korisnik je označio ovu preporuku kao korisnu.

Čuvarkuća ocjenjuje

Na ovome se mjestu nalaze sažeci preporuka uz ocjene uredništva ili stručnjaka.

Sigurnost

4

Neki od ovih znakova mogu značiti ozbiljne probleme, a neki su tek estetski problem.

Napomena
Ako se javi bilo koji od navedenih znakova, svakako obavijestite pedijatra.

Pogledaj i ovo!

Čuvarkuća na Facebooku

Još iz ove kategorije

marketing