Pustite tate da nauče biti tate

Objavljeno 13.12.2011. | Dobna skupina: Prije poroda, 0-1, 1-3, 3-7, 7+

Majčinstvo i očinstvo se razlikuje, a ta različitost je korisna za našu djecu.

Iako mislimo da mi mame znamo najbolje, moramo biti svjesne da očevi nisu samo naša drugorazredna zamjena pa čak ni u prvim danima kada smo mi najvažnije. Očeva uključenost nije alternativna stvar. Studije su pokazale da veliki dio onoga što će dijete postati ovisi upravo o tatama, bilo to dobro ili loše. Sjetite se toga pogotovo tijekom prve godine života, kad je beba čvrsto vezana uz majku, jer nažalost to je činjenica koja se lako zaboravlja.

Mame moraju biti svjesne da tate neće nikada naučiti čitati bebine znakove jednako brzo i instinktivno kao žene. No potrebno je tatama dati vremena i prostora da pronađu svoj način kako da utješe ili da se brinu za bebu.

Veliki dio onoga što će dijete postati ovisi upravo o tatama, bilo to dobro ili loše

Zamislite situaciju; vi ste u drugoj sobi, a tata čuva bebu koja odjednom zaplače. Vi malo pričekate, no plač se pojačava nakon čega ulijećete u sobu uz pregršt savjeta, a moguće i uz "onaj" pogleda u stilu "kako ne znaš to riješiti". Možda mislite najbolje, no ipak stanite i razmislite koju poruku šaljete tati. Svojem ste suprugu dali do znanja da ga smatrate nesposobnim - s čime se on možda i slaže, no nećete imati nikakve koristi od njega nabijate li mu to na nos. Osim suprugu, poruku šaljete i bebi da doista ima razloga za zabrinutost kad ga čuva tata. Sljedeći put duboko udahnite, prije nego uletite u sobu, i dajte im vremena i priliku da sami srede stvar.

Kada god možete organizirajte se tako da beba i tata imaju "svoje" vrijeme i pustite ih da budu zajedno sretni. Bebu ostavite tati uglavnom kada je nahranjena i u doba kada je dobro raspoložena. Izađite iz kuće ili njih pošaljite u šetnju, a vi vrijeme iskoristite samo za sebe. Ako tati date do znanja da vjerujete u njegove sposobnosti, mogli bi se iznenaditi, jer će gotovo sigurno ispuniti vaša očekivanja. Tate su u stanju pronaći nevjerovatna rješenja, jedinstvene i zanimljive načine umirivanja kad se nađu u škripcu.

Izvor; Povezujuće roditeljstvo, Dr.William i Martha Sears

Autor: Čuvarkuća uredništvo

2 korisnika je označilo ovu preporuku kao korisnu.

Čuvarkuća ocjenjuje

Na ovome se mjestu nalaze sažeci preporuka uz ocjene uredništva ili stručnjaka.

Napomena
Pokažite vašem suprugu da mu vjerujete jer samo na taj način dobit će priliku da vam pokaže kako može biti dobar tata.

Čuvarkuća na Facebooku

Još iz ove kategorije

marketing

Warning: Unknown: write failed: Disk quota exceeded (122) in Unknown on line 0

Warning: Unknown: Failed to write session data (files). Please verify that the current setting of session.save_path is correct (/tmp) in Unknown on line 0