Quinoa – majka žitarica
Quinoa - majka žitarica, danas se uzgaja samo organski što je još jedan razlog zašto je koristiti u početku dohrane.
Quinoa svakako nije uobičajena namirnica s našeg područja, no razvijanjem svjesnosti o zdravoj prehrani, i ova egzotična žitarica dolazi na police i naše stolove. Quinoa je jedna od najstarijih poznatih žitarica: uzgajali su još Inke 5 - 8 000 godina prije Krista.
Budući da Quinoa (čitaj keen-wa, a ne kvinoja) bila osnovna namirnica kojom se drevni narod prehranjivao, nazivali su je i Majkom žitarica. Poseban blago gorki okus koji krasi quinou zahtijevat će određeno razdoblje privikavanja, ali kad je jednom zavolite, uvijek će imati svoje mjesto u vašoj prehrani.
Odlično prija kao samostalni prilog, ali i u kombinacijama s drugim žitaricama (riža, proso). Quinoa je kao i ostale žitarice bogata bjelančevinama: 13,1 g na 100 g, aminokiselinama, kalcijem, željezom, vlaknima, vitaminom E i B, te fosforom.
Važno je napomenuti da quinoa ne sadrži gluten i i kao takva pouzdana je prehrana za osobe koje pate od celijakije [LINK - što je celijakija, otkrivanje celijakije, celijakija kod beba]. Preporučuje se da quinoa bude jedna od žitarica za početak dohrane: lako je probavljiva, hipoalergena i ne sadrži gluten pa je bebe mogu konzumirati već od 6 mjeseci starosti.
Dodatni razlog je činjenica što se quinoa zbog svoje osjetljivosti uzgaja jedino organski.
Izvor: Hrvatska udruga grupa za potporu dojenja (www.hugpd.hr)