Quinoa – majka žitarica

Objavljeno 02.03.2011. | Dobna skupina: 0-1

Quinoa - majka žitarica, danas se uzgaja samo organski što je još jedan razlog zašto je koristiti u početku dohrane.

Quinoa svakako nije uobičajena namirnica s našeg područja, no razvijanjem svjesnosti o zdravoj prehrani, i ova egzotična žitarica dolazi na police i naše stolove. Quinoa je jedna od najstarijih poznatih žitarica: uzgajali su još Inke 5 - 8 000 godina prije Krista.

Budući da Quinoa (čitaj keen-wa, a ne kvinoja) bila osnovna namirnica kojom se drevni narod prehranjivao, nazivali su je i Majkom žitarica.  Poseban blago gorki okus koji krasi quinou zahtijevat će određeno razdoblje privikavanja, ali kad je jednom zavolite, uvijek će imati svoje mjesto u vašoj prehrani.

Odlično prija kao samostalni prilog, ali i u kombinacijama s drugim žitaricama (riža, proso). Quinoa je kao i ostale žitarice bogata bjelančevinama: 13,1 g na 100 g, aminokiselinama, kalcijem, željezom, vlaknima, vitaminom E i B, te fosforom.

Važno je napomenuti da quinoa ne sadrži gluten i i kao takva pouzdana je prehrana za osobe koje pate od celijakije [LINK - što je celijakija, otkrivanje celijakije, celijakija kod beba]. Preporučuje se da quinoa bude jedna od žitarica za početak dohrane: lako je probavljiva, hipoalergena i ne sadrži gluten pa je bebe mogu konzumirati već od 6 mjeseci starosti.

Dodatni razlog je činjenica što se quinoa zbog svoje osjetljivosti uzgaja jedino organski.

Izvor: Hrvatska udruga grupa za potporu dojenja (www.hugpd.hr)

Autor: Čuvarkuća uredništvo

2 korisnika je označilo ovu preporuku kao korisnu.

Čuvarkuća ocjenjuje

Na ovome se mjestu nalaze sažeci preporuka uz ocjene uredništva ili stručnjaka.

Lokacija

3

Quinoa je dostupna u trgovinama zdrave hrane.
Sigurnost

5

Sva quinoa dostupna na tržištu dolazi iz ekouzgoja, a žitarica ne sadrži gluten.
Ukupni dojam

5

Quinoa je sjajna za početak dohrane.

Čuvarkuća na Facebooku

Još iz ove kategorije