Računalo i dječji vid

Objavljeno 03.03.2016. | Dobna skupina: 1-3, 3-7, 7+

Računala su postala obavezni dio većine domova, pa su i djeca izložena njima od najranijih dana. Kao brižni roditelji sigurno si postavljate pitanje kakve posljedice ta dječja aktivnost može imati na njihovo zdravlje.

Stručnjaci se slažu da fokusiranje slike na kompjuterskom zaslonu izaziva veći umor očiju  nego čitanje teksta iz knjige ili časopisa. Dječje oko je organ u razvoju i samim time sva dodatna opterećenja mogu utjecati na krajnju vidnu funkciju. Za razliku od igranja na otvorenom, gdje se u procesu rasta i razvoja oka vid prilagođava na daljinu, radom na računalu oko teži jasnom vidu na blizinu. Umor izazvan pretjeranim naprezanjem očiju može dovesti do promjena u oku zbog kojih su mali kompjuteraši izloženi povećanom riziku od kratkovidnosti.

Što možete učiniti da biste smanjili taj rizik?


Prije svega, pametno je djeci ograničiti vrijeme korištenja računala i voditi računa da se povremeno razgiba. Mjesto za računalom treba biti prilagođeno djetetu, a udaljenost ekrana treba iznositi 50-70 cm. Da biste spriječili računalni zamor dječjih očiju preporučljivo je da dijete svakih 20 minuta odmori oči od računala i 20 sekundi (pravilo „20-20-20“) gleda u neki predmet koji je udaljen oko šest metara. Ovom vježbom opuštaju se očni mišići i smanjuje se naprezanje i umor oka.

Obratite pažnju na probleme poput crvenih očiju, učestalo trljanje očiju, naginjanje glave te pritužbe na peckanje i umor očiju kao i izbjegavanje rada na račnalu.

To su signali da dijete ima problema s vidom i da trebate posjetiti oftalmologa.

Izvori: www.optometrija.net

Autor: Čuvarkuća uredništvo

3 korisnika je označilo ovu preporuku kao korisnu.

Čuvarkuća ocjenjuje

Na ovome se mjestu nalaze sažeci preporuka uz ocjene uredništva ili stručnjaka.

Napomena
Kako biste spriječili računalni zamor dječjih očiju preporučljivo je da dijete svakih 20 minuta odmori oči od računala i 20 sekundi (pravilo "20-20-20") gleda u neki predmet koji je udaljen oko šest metara.

Pogledaj i ovo!

Čuvarkuća na Facebooku

Još iz ove kategorije

marketing

Warning: Unknown: write failed: Disk quota exceeded (122) in Unknown on line 0

Warning: Unknown: Failed to write session data (files). Please verify that the current setting of session.save_path is correct (/tmp) in Unknown on line 0